Enciklopédizmus a 21. században

A világ állapotáról és a benne felhalmozott tudásról ismereteket közvetítő enciklopédiák közül német nyelvterületen a Brockhaus a legkedveltebb, amit nemcsak igényességének köszönhet, hanem annak is, hogy írói, szerkesztői folyamatosan dolgoznak anyagán, és azt időről időre újabb kiadásokban teszik közkinccsé. „A Brockhaus” – szoktuk mondani, noha valójában igen sokféle kiadványról van szó; ha a szaklexikonokat nem vesszük figyelembe, akkor is egész kis listát kapunk. Brockhaus van egykötetes, háromkötetes, ötkötetes, tízkötetes, a legújabb teljes kiadás pedig kerek harminc kötetre rúg. A modern kor igényeinek megfelelve évente megjelenik a CD- és DVD-alapú multimédiás lexikon aktualizált változata, az idei ősz újdonsága pedig a pendrive-ba sűrített tudás.

Hirdetés

Az USB-stick előnye, hogy bárhová magunkkal hurcolhatjuk, és nem kell annyira óvni, mint az optikai lemezeket. A flash tárolón az enciklopédia teljes szövege megtalálható, ideértve a cikkeket kiegészítő forrásszövegeket is, míg a két mellékelt DVD-n a multimédiás anyagok kaptak helyet. A fentieket egy szabadon forgatható és nagyítható, háromdimenziós földgömb egészíti ki. A keresés során nemcsak szavak, kifejezések után kutathatunk, a programnak teljes kérdéseket is fel lehet tenni; ha ezekből nem találná ki, mire vagyunk kiváncsiak, párbeszéd formában további pontosítást kér.

A 21. kiadás harminc papírkötetének tartalmán kívül a Brockhaus Enzyklopädie digital 25 ezer képet, 280 videót, 140 animációt, több mint 3000 hanganyagot és 22 ezer gondozott, kommentált weblinket ad a tudásra éhes felhasználó kezébe. Extraként hozzáférést biztosít a dpa hírügynökség 2 millió képet magában foglaló archívumához, valamint 2010-ig a Brockhaus online változatához, mely kéziszámítógépeken és okostelefonokon is olvasható. A csomag, mely az USB-s tárolóhoz illő dokkolóegységet is tartalmaz, Németországban 1499 euróért lesz megvásárolható.