Eltűnnek a kották a netről

Hirdetés

Hatásosnak bizonyult az amerikai Zeneműkiadók Szövetsége (MPA) fenyegetése, amely börtönnel riogatta azoknak a weboldalaknak az üzemeltetőit, melyek a jogtulajdonos engedélye nélkül dalszövegeket, kottákat és tabulatúrákat tesznek hozzáférhetővé az interneten. Amint arról beszámoltunk, Lauren Keiser MPA-elnök szerint a kották, tabok és dalszövegek internetes közzétételének mai gyakorlata „teljességgel törvénytelen”. Szerinte az ilyen anyagokat közlő oldalak bezárása, fenntartóik megbírságolása nem is elegendő: a börtönbüntetés egy picit hatékonyabb megoldás. „A fénymásoló volt iparágunk nagy vérszívója. De most az internet többet vesz el zeneműeladásainkból, ezért határozottabban lépünk fel” – nyilatkozta december elején.

Miután Keiser nyilatkozatának híre elterjedt, több nagy gitáros honlap is bezárt, vagy letiltotta a tabok letöltését. Ezek közé tartozik a széles körben használt Power Tab szoftverben írt kották hatalmas adatbázisát összegyűjtő Powertabs.net vagy a Taborama.com és az Mxtabs.net is. Mint a fórumokból kiderül, az MPA – mely csak az idei év elejére ígérte bilincses kampányát – még nem kereste meg ezeket az oldalakat sem, de az üzemeltetők megijedtek. És noha némelyik állítja, hogy csupán átmenetileg, a probléma rendeződéséig szünetelteti szolgáltatását, a p2p-hálózatok és a zeneipar harcának kimenetele nem hagy kétséget afelől, hogy mi lesz e hajdan ingyenesen használható szájtok sorsa.

A dalszövegeket közlő angol nyelvű oldalak ma még elérhetőek, ahogy a tabulatúrákra – főként az egyszerűbb, akkordos átiratokra – specializálódott lapok egy része is. De visszaszorulásuk megkezdődött, opciók pedig nincsenek: akárcsak a fájlcserélő hálózatok esetében, a hosszú távú működést itt is csak a kiadókkal együttműködő fizetős szolgáltatások bevezetése biztosíthatja.

Azóta történt

Előzmények