Első körben elbukott az Open XML

A Microsoftnak első körben nem sikerült elérnie az Office 2007 irodai programcsomagban bemutatott Open XML dokumentumformátum nemzetközi szabvánnyá emelését – értesült a PC World. Noha a Nemzetközi Szabványügyi Szervezet (ISO) hivatalosan még nem jelentette be a tagországok szavazatainak összesítésével kapott eredményt, az informatikai szaklap úgy tudja: a javaslat ebben a körben elbukott.

A meglehetősen összetett ún. gyorsított eljárási procedúra során szeptember 2-ig kellett a nemzeti tagszervezeteknek szavaznia arról, hogy támogatják-e az Open XML szabványosítását. A szavazatok összesítése tegnap kezdődött meg. A javaslat elfogadásához egyrészt az ún. közreműködő országok kétharmados támogatását, másrészt az összes szavazó tagország – azaz a közreműködő és az ún. megfigyelő országok – voksainak háromnegyedét kell elnyerni. A PC World a Microsofttól és egyéb forrásból származó információkra hivatkozva azt állítja, hogy a tervezet mindkét kritérium szerint elvérzett. Így az anyagot benyújtó Microsoftnak január közepéig kell válaszolnia az ellenvetésekre, majd február végén az ISO újra szavaz a tervezetről.

A rivális formátum, a már ISO szabvány OpenDocument mögött álló szervezetek és vállalatok szerint a redmondiak tervezete több sebből is vérzik. Több tagországban is felmerült a gyanú, hogy e hiányosságokat a szoftvercég erős lobbitevékenységgel, sőt esetenként a szavazási procedúra manipulálásával próbálta meg elkendőzni.

A magyar szavazás sem volt problémamentes. A hazai ISO-tagszervezet, a Magyar Szabványügyi Testület (MSZT) illetékes műszaki bizottsága júniusban ugyan a tervezet támogatása mellett szavazott, az eredményt azonban egy hónappal később eljárásrendi szabálytalanságokra hivatkozva megtámadta az OpenDocumentet favorizáló IBM Magyarország, majd érvénytelenítette a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium mint felügyeleti szerv. A múlt pénteken megtartott második ülés végül eredménytelenül ért véget. Sajátos, hogy a szavazás előtt néhány nappal hirtelen számos cég és szervezet döntött úgy, hogy részt kíván venni a korábban korántsem ilyen népszerű bizottság munkájában, aminek köszönhetően a tagok létszáma két hét alatt 14-ről 42-re nőtt.

Az ISO a hivatalos eredményt még a mai nap folyamán nyilvánosságra hozza.

Azóta történt

Előzmények