Előrelátó a NOD32

Hirdetés

A vírusirtó szoftverek különféle szolgáltatásait rendszeresen vizsgáló osztrák AV Comparatives nemrég közzétett adatai szerint a 11 vizsgált program közül az Eset Software NOD32 alkalmazásának heurisztikus képességei a legfejlettebbek.

A mai víruskitörések néhány óra leforgása alatt képesek világméretű fertőzéshullámok elindítására. A biztonságtechnikai cégek számára így egyre kevesebb idő áll rendelkezésre a kórokozók kódjának visszafejtésére. Az ellenszer elkészítése előtt jelentkező, úgynevezett nulladik napi fertőzések ellen kizárólag azok az antivírus-rendszerek nyújtanak védelmet, melyek heurisztikus analizáló képességüknek köszönhetően képesek a fertőzött fájlokat már azok viselkedésmódja alapján kiszűrni.

Az AV Comparatives tesztje – melyben 11 vírusirtó program vett részt – azt vizsgálta, hogy az egyre szaporodó nulladik napi támadások ellen melyik szoftver a leghatékonyabb. A teszt során idén augusztus és november között zületett vírusokat, férgeket és más kórokozókat eresztett rá a szoftverek korábbi, nem frissített verzióira, így a minták nulladik napi, ismeretlen fertőzéseknek minősültek a tesztelt rendszerek szempontjából. A legjobb eredményt a NOD32 érte el, mely a konkurensek – többek között a Symantec, McAfee, Trend Micro vagy Kaspersky – átlagteljesítményéhez viszonyítva 95 százalékkal több új vadon élő fenyegetést azonosított.

A szoftver fejlesztője szerint az elmúlt hónapokban felbukkant és tesztelt 51 új vírus közül a NOD32 46-ot volt képes proaktívan azonosítani, még mielőtt azok képesek lettek volna fertőzést okozni. A Kaspersky vírusirtója 18 kórokozót kapott el, míg a Norton, a McAfee és a Trend termékei kevesebb mint egy tucatot.

Azóta történt

Előzmények