Már embereken is kísérletezhet Elon Musk agyi implantátumos cége

Zöld utat kapott a Neuralink az amerikai FDA-tól, így Elon Musk cége elkezdheti az emberkísérleteket.

Az FDA tavaly márciusban még visszautasította a Neuralink első emberkísérletekre vonatkozó kérését, de Elon Musk agyi implantátumos projektjén azóta tovább dolgoztak a szakemberek, és a jelek szerint az FDA által felvetett tucatnyi problémát sikerülhetett megoldani.

Az FDA legfőbb aggálya az eszköz akkumulátorára és az implantátum vezetékének más agyi területekre történő elmozdulására vonatkozott (az eszköz eltávolítása az agy károsítása nélkül lehetetlen lett volna).


[+]

Az FDA a napokban már jóváhagyta a Neuralink számára az emberkísérleteket, így hamarosan kezdődhetnek a klinikai tanulmányok. Ezekhez még nem toboroznak embereket, de az FDA-val közös együttműködést és munkát fontos első lépcsőnek tekintik abban, hogy a technológia egyszer majd sokaknak segíthet.

Musk maga 2021 elején még arra az évre emberkísérleteket ígért. Mivel még nem keresnek jelentkezőket, a tippek szerint néhány hónap múlva indulhatnak el a tesztek.

A tervek szerint számos neurológiai probléma kezelésére bevethetnék az agyi implantátumot: a depressziótól kezdve a gerincsérülés kezelésééig. Musk korábban azt is mondta, hogy a technológia végső célja az, hogy elkerüljük az AI intellektuális fölényét az emberek fölött.

Azóta történt

Előzmények