Nagyon szenvednek a tűzoltók a lángoló elektromos autókkal

Erre volt újabb példa egy szeméttelepen tárolt Tesla-roncs, amely magától kigyulladt, és jelentős mennyiségű időt és vizet igényelt az oltása.

Az elektromos autók terjedésével és a trendek erősödésével egyre többször találkozni a technológiai negatívumaival is – a tűzoltók világszerte azzal szembesülnek, hogy váratlan kihívás elé néznek, amikor spontán felgyulladó akkumulátorokkal van dolguk.

Természetesen vannak a piacon kifejezetten EV-tüzek oltására tervezett eszközök, de ezeket nem minden tűzoltóság ismeri, végképp nem mind rendelkezik ilyesmivel. Amelyik pedig először találkozik EV-tűzesettel, az igencsak megszenvedi az oltási, mentési folyamatot.

17 ezer liter víz egyetlen roncsra

Erre mutatott legutóbb példát egy Sacramento városában történt eset. Egy Tesla balesetet szenvedett, súlyosan megrongálódott, majd egy szeméttelepen kötött ki. Hetek elteltével azonban a Tesla váratlanul, magától lángba borult. A tűzoltók rengeteg víz elhasználása után jöttek rá, hogy nem tudják eloltani a roncsot. A szeméttelep szakemberei a sikertelen oltások és újbóli lángba borulások után oldalra borították a Teslát, de az akkumulátorok közvetlen oltása sem hozott sikert, újra és újra lángba borult minden. Végül az alvázat egy vizesárokba merítették, jelentős mennyiségű idő és víz elhasználása után. Így végül 17 ezer liter vízből sikert eloltani a roncsot, persze ez mind szennyezetté vált.


[+]

Legutóbb februárban váltott ki nagy vihart a médiában, hogy a Felicity Ace teherhajón út közben kaptak lángra az elektromos Porsche luxusautók, és a szakemberek nem tudták eloltani a tüzet – végül az csak akkor maradt abba, amikor az egész hajó elsüllyedt.

A teslás tűzesetek kezelése persze egyszerűbb, az osztrák Rosenbauer eszközeivel például – ezek az akkupakkok átszúrása után magasnyomással, közvetlen árasztják el a cellákat. Addig is azonban, amíg ilyesmi minden tűzoltóságon lesz, sok helyen szenvednek majd az EV-k oltásával – Sacramento tűzoltói azt mondják, a jövő trükkös lesz.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Tesla

Azóta történt

Előzmények