Elkészült és letölthető a ZoneAlarm 7.1

Hirdetés

Ugyan a tervezettnél küzdelmesebb és hosszabb volt a fejlesztése, végre megjelent a hazánkban is népszerű ZoneAlarm tűzfal Windows Vistán használható változata, amely a piacon elsőként épít az új operációs rendszer Windows Filtering Platform (WFP) névre keresztelt alkalmazásprogramozói felületére. Jó hír, hogy a programnak továbbra is létezik ingyenes kiadása.

A Vistába integrált tűzfal már lehetőséget biztosít mind a bejövő, mind a kimenő forgalom szűrésére, de az utóbbi konfigurálásához az elvárhatónál nagyobb szakértelemre van szükség. A tűzfal alapértelmezett kezelőfelülete pontosan olyan, mint az XP-ben, ennek megfelelően nem ad lehetőséget a kimenő szabályok meghatározására. Nem véletlenül nagy a felhajtás a ZoneAlarm 7.1 kiadása kapcsán: ez az első valóban kétirányú – és ingyenes – tűzfal a Vistához.

A szoftvert fejlesztő CheckPoint felhasználói termékekért felelős vezetője, Laura Yecies a ComputerWorld-nek elmondta, hogy azért késtek négy hónapot a termékkel, mert alábecsülték a WFP-re való átállás időigényét. A WFP a fejlesztők számára közvetlen hozzáférést biztosít a TCP/IP-csomagkezelési műveletekhez. „Néha úgy tűnt, minta magunk is a Microsoft minőségbiztosítási csapatához tartoznánk. A visszajelzéseink alapján folyamatosan patcheltek és javítgattak” – mondta.

Yecies hangsúlyozta, hogy eszükbe nem jutott feladni az ingyenes verziót, mert az „nagyban hozzájárult az ismertségünkhöz. És a fizetős ügyfeleink is nagyobb biztonságban vannak, mert másik 20 millió gépet véd az ingyenes tűzfal.”

Azóta történt

Előzmények