ElektroPont-krach: mindenki rosszul jár, kivéve a vezetőket

A Népszabadság szegedi tudósítója igyekezett utánajárni az egyik ismert hazai elektronikai áruházlánc, az ElektroPont csődjének – mivel a csőd papíron még most sem csőd.

Hirdetés

A riport szerint az ElektroPont október 31-én összesen 70 üzletét zárta be, mivel az üzemeltető, az Elektro Computer Zrt. fizetésképtelenné vált. Ám meglepő módon ennek kedd délelőttig nem volt nyoma: sem a cégbíróságra nem érkezett a vállalattól bejelentés, sem pedig a hitelezők nem adták be a felszámolási eljárásra irányuló kérelmeiket. Ugyanakkor az APEH november 5-én zárolta a cég számláit.

A krachnak természetes következménye lett volna a tömeges (300 főt érintő) elbocsátás, ám a cég ezt nem jelezte a munkaügyi központnál. Az biztos, hogy a táppénzen, illetve gyeden lévő alkalmazottak nem kapták meg a november első felében esedékes társadalombiztosítási járandóságaikat.

Tegnap az Elektro Computer mintegy 20 alkalmazottja gyűlt össze a cég bajai központja előtt, hogy a vállalkozás vezetőivel az elmaradt járandóságuk kifizetéséről, illetve a felmondásról, végkielégítésről tárgyaljon. A dolgozók egyik képviselője, Steinbach Mónika elmondta a Népszabadság tudósítójának, hogy tudomásuk szerint a cég vezetői arra akarják rábírni a dolgozókat, hogy maguk mondjanak fel. Ha felmondanak, akkor nem kapják meg a nekik törvény szerint járó végkielégítést. Ha nem mondanak fel, akkor – mivel a cég nem hajlandó felmondani nekik – nem kereshetnek új munkahelyet.

Az már szinte nem is meglepő, hogy cég dolgozóit nem engedték be a központ területére. S láss csodát: Takács Tibor, az egyik tulajdonos gépkocsiján megérkezett ugyan a központba, de a kapuban álló dolgozókat meglátva gázt adott, és elhajtott. Ezek után a biztonsági őr(!) Kökény Ferenc vezérigazgató nevével ellátva, de aláírása nélkül egy köteg fénymásolt papírt nyújtott ki a kerítésen. Az állt benne, hogy intézkedtek egy új számla megnyitásáról, amelyről a „munkabérek és az egyéb egészségbiztosítási eljárások” kifizetését teljesítik. A dolgozók szerették volna megkérdezni, hogy erre mikor kerül sor, amikor azonban megpróbálták a mobilján felhívni Kökény Ferencet, ő nem vette föl a telefont.

A tudósító, Tanács István azt is megtudta, hogy az Elektro Computer Zrt. bajai központja előtt ácsorgó dolgozók között elterjedt: a készletek eladásából származó bevételek már vagy két hónapja nem az Elektro Computer Zrt., hanem a hasonló profilú Elektro Markt Zrt. számlájára folynak be. Ez utóbbi cég tulajdonosa a céginformáció tanulsága szerint Kökény Ferenc, az Elektro Computer Zrt. vezérigazgatója – ő azonban elérhetetlen.

Azóta történt