Éledezik a chipipar

Májusban a chipipar globális forgalma 16,5 milliárd dollár volt, 5,4 százalékkal több, mint egy hónappal korábban – áll az amerikai félvezetőgyártókat tömörítő Semiconductor Industry Association (SIA) gyorsjelentésében. Éves összehasonlításban még így is meredek, 23,2 százalékos a visszaesés, de a szakmai szervezet szerint a több hónapja tartó szekvenciális növekedés bizakodásra adhat okot.

Hirdetés

„A félvezetőipar árbevétele már a harmadik hónapja növekszik. A szekvenciális havi bővülés láttán óvatosan optimisták vagyunk, és azt gondoljuk, hogy az iparágban visszaáll a megszokott szezonális dinamika” – kommentálta a számokat George Scalise, a SIA elnöke, aki szerint a gazdaság fellendülésével együtt a chipipar kilábalása is megindul majd.

A szervezet június elején azt jósolta, hogy az idén 21,3 százalékkal esik vissza a chipipar globális árbevétele. A SIA varázsgömbje szerint a tavalyi 248,6 milliárd dollár után 2009-ben a gyártók forgalma 195,6 milliárd dollárra (kurrens árfolyamon 38 400 milliárd forintra) csökken. Ez lesz a mélypont, ahonnan az iparág jövőre már – ha lassan is, de – felfelé kapaszkodik majd. 2010-ben a globális forgalom 6,5 százalékkal, 208,3, 2011-ben pedig további 6,5 százalékkal, 221,9 milliárd dollárra emelkedik – prognosztizálják

Tavaly 2001 óta először fordult elő, hogy a chipipar árbevétele csökkent a megelőző évhez képest, a visszaesés 2,8 százalékos volt.

Azóta történt

Előzmények

  • Nem fogynak a chipek

    Az idén jut el a mélypontra a félvezetőipar, jövőre már ismét lassú növekedés várható. A tavalyi szintet még évekig nem éri el a forgalom.

  • Mínuszban a chipipar

    Az idei első negyedévben 31 százalékkal volt kevesebb a gyártók forgalma, mint egy éve.

  • Processzorpiac: 2008 az Intelé volt

    Az AMD és a kisebb gyártók is veszítettek a részesedésükből, egyedül a domináns chipgyártó tudott javítani. Az Atom sikere is segített valamit.

  • Kicsúszott a top 10-ből az AMD

    Tavaly csak kevés félvezetőgyártó tudta növelni organikusan a forgalmát. Megjelent az iSuppli friss toplistája.