Kiszállna a félvezetőgyártásból az IBM

Még tovább csökkentené az IBM hardvergyártói tevékenységét, írja a Financial Times belsős forrásokra hivatkozva, ma megjelent cikkében. A neves gazdasági lap szerint a vállalat a PC-üzletág 2005-ös és az x86-os szerver divízió alig néhány hete bejelentett értékesítése után az évek óta veszteséges félvezetőgyártásból is kiszállna.

Az IBM-nél az elmúlt időszakban alaposan felpörögtek az események, a patinás cég méretéhez képest meglepő gyorsasággal szervezi át működését, megszabadulva a tőkeigényes és magas működési költséggel járó, de alacsony nyereséggel kecsegtető (vagy éppen veszteséges), jellemzően hardveres üzletektől, és inkább a szolgáltatásokra és szoftverekre fókuszálja erőforrásait. A nemrég létrehozott Watson Groupban a divízió vezetője szerint hatalmas növekedési lehetőség van, az eddig még százmillió dollárt sem hozó kognitív számítási technológia 2018-ra akár évi 10 milliárd dolláros üzletté is fejlődhet. Az IBM ezzel párhuzamosan 1,2 milliárd dolláros befektetéssel 15 új adatközpontot is létrehoz idén, így világszerte összesen 40 adatközpontja lesz, és 2015-ben már 7 milliárd dollár bevétele lehet csak felhőszolgáltatásai értékesítéséből. A vállalat természetesen nem csak a közelmúltban kezdett komolyan foglalkozni szolgáltatási területének fejlesztésével, 2007 óta már 15 céget vásárolt fel összesen 7 milliárd dollárért, de úgy fest, hogy az átalakítási kezdeményezések mostanra kezdenek jól láthatóan beérni.

A félvezetőgyártás eladása is azt jelzi, hogy az IBM szeretne lezárni egy számára egyre kevésbé releváns korszakot, és új fejezet nyitni a cég életében. A Financial Times szerint a piaci érdeklődés felmérésével és a vevőjelöltek felhajtásával a Goldman Sachs-ot bízták meg, és a pénzintézet már neki is látott a munkának. Az IBM az évek alatt rengeteget ölt chipgyártási technológiájába, hatalmas szabadalmi portfóliójának többsége is erre a területre vonatkozik, elemzők szerint a vállalat néhány téren még az Intelnél is előrébb tart. A gond az, hogy csak a saját eszközök (szerverek, tárolók) által igényelt lapkák gyártásáért nem éri meg finanszírozni egy ennyire forrásigényes tevékenységet, és az IBM bérgyártóként is sokat veszített jelentőségéből: részesedése a piacon mára a 2 százalékot sem éri el, 2012-ben elért 634 millió dolláros bevétele csak töredéke a legnagyobbakénak. Ennek fényében teljesen érthető és logikus lépés kiszervezni a gyártást, és csak a kutatás-fejlesztést megtartani, hiszen az IBM által igényelt processzormennyiség előállítása könnyen teljesíthető terhet róna a piacvezető bérgyártókra.

A lehetséges vevők köre nem túl tág, a TSMC és a Global Foundries mellett elsősorban a Samsung jöhet szóba, a dél-koreai vállalat ezzel a lépéssel egy csapásra gyártókapacitáshoz és fejlett technológiához is jutna. Egyes elemzők szerint akár még az Apple-t is érdekelheti az üzlet, így a tervezés mellett a cég végre a gyártást is saját kezébe vehetné, és nem kellene legnagyobb riválisával gyártatnia mobilprocesszorait.

Az IBM eddig nem nyilatkozott az ügyben.

  • Kapcsolódó cégek:
  • IBM

Azóta történt

Előzmények