Hirdetés

Okostelefon és egészségügy – aggodalmak

A nemzetközi egészségügyi szervezetek és dolgozók részvételével megtartott nyilvános konzultáció eredményei alapján a legnehezebb feladat a személyiségi jogok védelme és azok titkosítása, kezelése, a felelősségi körök és szabályok pontos meghatározása, valamint az általános bizalom felépítése lesz az mHealth (mobilegészségügy) tömegpiaci bevezetése során.

Adatvédelem, személyiségi jogok – A mobilegészségügy Achilles-ina

A kutatás leszögezi, hogy az egészségügyi ellátás rendszerének Európa-szerte új kihívásokra kell felkészülni a fokozódó költségvetési nyomás és a népesség elöregedése miatt. Az erősödő problémák megoldásának egyik kulcsa lehet a mobilegészségügy fejlesztése, amely a betegségek korai felismerésének lehetővé tételével, és az ellátó rendszer hatékonyságának növelésével akár 99 milliárd eurós megtakarítást is eredményezhet az Európai Bizottság (EB) számításai szerint.

Az EB ugyanakkor úgy látja, hogy a gyorsan fejlődő szektorban aggályokat vethet fel a gyűjtött adatok biztonságos tárolása és kezelése, amelyeket olykor akár egy unión kívüli, harmadik országban is feldolgozhatnak a szolgáltatók.

Az aggodalmakat a most közzétett kutatás is igazolta: a válaszadók több mint fele szerint a személyiségi jogok védelmének biztonságos rendszere elengedhetetlen az mHealth tömeges elterjedéséhez. A kutatás kérdéseire 71%-ban szervezetek, 29%-ban magánszemélyek válaszoltak. Az egészségügyi dolgozók mellett nonprofit szervezetek, betegszövetségek és egyéb iparági szereplők véleményét gyűjtötték össze. „Az egészségügyi alkalmazásoknál megadott adatok sok esetben annyira személyesek, hogy azokon keresztül egyértelműen beazonosíthatóak az egyes emberek és egészségi állapotuk” – kommentálta a jelentést Torsten Braner, a Taylor Wessing e|n|w|c ügyvédi iroda jogásza. „Ráadásul ezen információk a magyar szabályozás értelmében különleges adatnak minősülnek, amelyeket csak előzetes írásbeli engedély birtokában lehet kezelni. Ugyanakkor ez nem tűnik teljesíthető feltételnek a mobilalkalmazások területén” – teszi hozzá a Taylor Wessing szakértője.

A mobil megoldások akár 60%-kal csökkenthetik a kórházi éjszakák számát

Az EB kutatása során a válaszadók általános véleménye szerint ugyanakkor a mobileszközök költséghatékonyabbá és gyorsabbá tehetik az egészségügy működését. Az eredmények megerősítették, hogy a nemzeti és európai uniós források miatt Európa az mHealth legnagyobb piacává válhat, ez akár már 2018-ra is bekövetkezhet. Az észak-európai országok között elvégzett tanulmány például arra is rámutatott, hogy az mHealth innovációs megoldásai akár 50-60%-kal is csökkenthetik a kórházi éjszakák számát, jelentősen segítik például a krónikus légúti megbetegedések kezelési folyamatát. Ugyanezen tanulmány szerint az új rendszer elterjedése akár 25%-kal is csökkentheti az idős emberek egészségügyi ráfordításait.

A piaci robbanás akadálya lehet azonban a túlzott állami szabályozás: az internetes vállalkozások szerint amennyiben a működési keretrendszert valamint az elvárt minőségi kritériumokat nem egységesítik, elmaradhat a várt nagy áttörés. „A megoldás érdekében konzultációt, az egészségügy kulcsszereplőinek bevonását javasolták a programba, melynek egyik sarokpontja az uniós és nemzeti intézkedések közötti rugalmas átjárhatóság lesz, illetve a technikai feltételek »puhább« szabályozása, az egészségügyi alkalmazáspiac nyílttá tétele. A Bizottság még ebben az évben megvitatja az érdekeltekkel a szakpolitikai intézkedéseket” – összegez Torsten Braner.

Azóta történt

Előzmények