Egységes platformot kínál majd a Microsoft

Elhatározott stratégiája a Microsoftnak, hogy középtávon egységes rendszerbe integrálja asztali alkalmazásait, illetve főleg a kis- és középvállalatoknak kínált vállalatirányítási rendszereit – mondta a Napi Gazdaságnak Takács Péter, a Microsoft Magyarország Kft. kkv-ért felelős kereskedelmi igazgatója, az IT 2004 konferencia kis- és középvállalati szekciójának egyik előadója.

- Miért találhat jó növekedési lehetőségeket a kis- és középvállalati (kkv) szegmens kiszolgálásában manapság egy informatikai szolgáltató?

- A válasz tulajdonképpen meglehetősen közhelyesen hangzik: az európai uniós csatlakozással lényegesen megváltozik a hazai kis- és középvállalkozások helyzete. A belépéssel legfontosabb korábbi külpiacaik belső piaccá válnak, amelyen ugyanúgy köthetnek üzleteket, mint Magyarországon belül. Ez óriási lehetőség, de egyben kihívás is, hiszen az unió többi országának cégei is kihasználhatják az áruk és szolgáltatások szabad áramlását, és a magyar vállalkozásokhoz hasonlóan korlátozások nélkül üzletelhetnek az április végéig viszonylag védettnek számító magyar piacon. A magyar kkv-knek tehát kemény versenyre kell felkészülniük, amiben az informatika nélkülözhetetlen segítséget nyújthat nekik.

- Kérdés persze, melyik informatikai szolgáltató profitálhat ebből, mert ezen a részpiacon sem lesz kevésbé éles a verseny, mint máshol...

- Hogy pontosak legyünk, két követelménynek kell megfelelniük az it-szolgáltatóknak. Az egyik - amiről az utóbbi években egyre több szó esik - az informatikai beruházások hatékonysága. A vásárlók az it-kiadásokra vonatkozó döntéseik meghozatalakor ma már aprólékos részletességgel kiszámolják azok megtérülésének mutatóit, elvárják, hogy a pénzükért cserébe bizonyítható értéket kapjanak. Ez a helyzet minden it-szállítót arra szorít, hogy bizonyítsa termékei, szolgáltatásai tudását - bóvlival ma már a kkv-k világában sem lehet üzletelni. A másik fontos követelmény a biztonság garantálása. Közismert az informatikai rendszerek kitettsége a vírus- és hackertámadásoknak, nem véletlen, hogy minden nagy szolgáltató, így a Microsoft is különös hangsúlyt helyez számítástechnikai rendszerei biztonságának növelésére.

Véleményem szerint a Microsoft igen jó kiinduló feltételekkel és stratégiával "indul harcba" a kkv-szektor beruházásainak megszerzéséért. Jó alapot jelent, hogy a termékeink igen elterjedtek a vállalatoknál, a Windows és az Office ott van minden irodában. Ez az utóbbi években kiegészül azzal, hogy a Microsoft megvásárolta a Navision és az Axapta vállalatirányítási rendszereket fejlesztő vállalkozásokat, így az irodai alkalmazások mellé teljes értékű üzleti rendszereket is tud kínálni. A Microsoft szándéka szerint ezek a termékek középtávon integrált portfólióvá válnak, azaz egy kezelői felületen át elérhetők lesznek a mindennapi irodai programok és az említett vállalatirányítási rendszerek moduljai. Úgy vélem, ezzel egyszerűbbé, sokoldalúbbá válik az alkalmazó vállalatok informatikai infrastruktúrája, ami - az it által eleve kínált hatékonyságjavulás mellett - további lökést adhat a termelékenységük növelésének.

- Mennyire tartják "veszedelmes" ellenfélnek az egyre erősödő Linux operációs rendszert és az ahhoz kapcsolódó termékeket annak tükrében, hogy az árérzékeny kkv-szektort esetleg elcsábíthatja ezek olcsósága?

- Egy vállalati, üzleti alkalmazáscsomag telepítésekor nem elegendő a szoftverek licencdíjával számolni. Ha egy ilyen beruházás teljes költségét, tehát a programok árát, az üzemeltetésükkel járó kiadásokat, a támogatás díját, a szakemberek kiképzésének költségeit, illetve a bérüket is figyelembe vesszük, akkor azt találhatjuk, hogy a licencdíjak mindössze 10 százalékát teszik ki az it-rendszerek úgynevezett teljes birtoklási költségének. Ebből a nézőpontból nézve, költséghatékonyság szempontjából meggyőződésem szerint már bármely versenytársával szemben felveszi a versenyt az általunk kínált termékportfólió.

- Említette, hogy a Microsoft középtávon integrálja irodai és üzleti alkalmazásait. Ebben a folyamatban milyen lépések jutnak az idei évre?

- A Navision és az Axapta idei verzióinak bizonyos funkcióit már összekapcsolják az Office egyes elemeivel, elsősorban az Excellel és az Outlookkal. Az integráció oldaláról ezek lesznek talán az első lépések, de emellett legalább ilyen fontos, hogy a Microsoft továbbra is a partnereire hagyatkozik az üzleti alkalmazások testre szabásában. Sok olyan partnerünk van, amely a vállalatirányítási rendszerek alapfunkcióihoz kapcsolódva képes az ügyfelek igényeihez igazodó, egyedi fejlesztéseket végrehajtani. Az így szerzett tapasztalatok megosztása alapján azután az egyszeri megoldások részben tipikussá válhatnak, ami tovább gyorsítja és finomítja a megrendelők kiszolgálását. Mindez a nagyvállalatoknál kevésbé standardizált működésű kis- és középvállalkozások esetén különösen fontos versenyelőnyt jelenthet a számunkra.

Komócsin Sándor (Napi Gazdaság)

Azóta történt

Előzmények