Egyre több a veszély az interneten

Egyre több új bűncselekmény-elkövetési formáról számolnak be a szakértők, amikor internetes bűnözők – másnak kiadva magukat – hamis elektronikus címek segítségével csapják be a tapasztalatlan, naiv internet-felhasználókat. Az internetes vírusok terjesztése és az egyéb internetes bűnözési technikák metamorfózisukat élik. Most a hamisítási csalások kerültek előtérbe, miszerint a bűnözők kihasználják az emberek jóhiszeműségét vagy tapasztalatlanságát – állítja a NetLock Kft. közleményében. Az internetes bűnözők egyre gyakrabban valós cégek nevében küldött e-mail segítségével hamis weboldalra irányítják a felhasználókat, hogy ott megszerezhessék személyes adataikat, más esetben vírusirtó programok frissítéseit kínálják, amelyek letöltése vírusokat juttat a gyanútlanok gépére.

A NetLock Kft. szerint egyre indokoltabb az SSL-tanúsítvány használata, mivel az utóbbi hónapokban jelentősen megnövekedett a weblaphamisítások száma. A csalók különböző intézmények nevében e-mailt küldenek: a felhasználókat egy valósnak tűnő weboldalra irányítják, ahol személyes adataik megadását kérik tőlük. A hamis weblap szinte ugyanúgy működik, mint a valódi, így a tapasztalatlanabb felhasználók könnyen csapdába eshetnek, és mire észbe kapnak, már késő.

A NetLock Kft. felhívja a figyelmet webhelyeink védelmének fontosságára, hiszen a behatolók nemcsak az ügyfeleknek okoznak kárt adataik ellopásával, hanem az adott cég hitelét is rombolják.

(*) A NetLock Kft. 2003 májusában széles körű felmérést készített mintegy 70 ezer magyar weboldalról, felmérve azok biztonságát (SSL-tanúsítvány meglétét). A felmérés szerint a 70 ezer honlapból csupán 1500 rendelkezett tanúsítvánnyal. A helyzet – bár javult – ma sem sokkal megnyugtatóbb, az aggasztó eredmény pontosan mutatja, hogy a magyarországi site-ok többsége jelenleg egyáltalán nem biztonságos.

Azóta történt

Előzmények