Egyetemek álltak össze, hogy elpusztítsanak egy drónt

Hány egyetem kutatócsoportjára van szükség egy ezerdolláros drón elpusztításához? Háromra. A Ben-Gurion egyetem, a University of South Alabama és a Singapore Univerisity of Technology and Design közös projektje azt bizonyította, hogy megfelelő tudás birtokában, bizonyos feltételek teljesülése mellett képesek észrevétlenül szabotálni egy 3D nyomtató munkáját, ezzel pedig akár kárt is okozni.

A Dr0wned című tanulmányuk és az ehhez kapcsolt videójuk alapján valós veszélyt okozhat egy hacker, ha hasonlóan jár el mint a kutatók. A 3D nyomtatás terjedésével ma már száznál is több iparágban gyártanak alkatrészeket ezzel a technológiával, beleértve a az autó- és védelmi ipart, illetve a repülőipart is. Az additív gyártástechnológia tavaly 5,16 milliárd dolláros üzlet volt, ebből megközelítőleg minden harmadik terméket funkcionális alkatrésznek gyártanak. Ez a demonstráció szempontjából lesz fontos.

A kutatók ugyanis betörtek egy rendszerbe, aztán kicserélték a nyomtatandó fájlt olyanra, amiben a drón propellerét előre meggyengítették. A fenti videón jól látszik, ahogy a rossz minőségű alkatrész eltörik, kivégezve ezzel a szebb napokat is látott, ezer dolláros drónt. Ahogy a kutatás egyik vezetője, Yuval Elovici professzor fogalmaz, talán kicsit erős a dolog, de mindenképp elgondolkodtató: "képzeljük el, hogy egy támadó olyan alkatrészt szabotál, amit repülőgépek hajtóművében is használnak. Egy ilyen támadás életekbe kerülhet, gazdasági károkat okozhat és elbizonytalaníthatja az iparág döntéshozóit, mindamellett nemzetbiztonsági kockázatot jelenthet."

Mielőtt legyintenénk és továbblépnénk azzal, hogy egy normális helyen nincsenek internetre kötve a gépek, vagy megfelelő védelemmel vannak ellátva, idézzük fel a benzinkutak intelligens tartályainak sebezhetőségét, vagy a híradásokat az erőműveket ért támadások, esetleg az otthoni okoseszközök kapcsán.

Az eredmények azért igazán ijesztőek, mert nem egy részterületre fókuszált támadásról beszélünk, ahol a kutatók feltételezték, hogy a rendszer többi eleme is sebezhető, hanem egy komplex végrehajtott, teljes rendszert érintő demonstrációt tartottak.

Azóta történt

Előzmények

  • Mit gondolsz a 3D nyomtatásról?

    Minket lázba hozott a téma, de kíváncsiak vagyunk olvasóink véleményére is. Két perc alatt kitölthető kérdőív, hogy beleszólhass a tartalomba!

  • Sikeres drónkísérlet a UPS-nél

    Ha tényleg szükség lett volna rá, az asztmás gyerek időben megkapta volna az inhalátorát. A végső cél a kereskedelmi szállítmányozás.

  • Jött a drón, a nagymama lelőtte

    Sok-sok gondot fognak még okozni ezek a kis készülékek, különösen ott, ahol a magántulajdon szent.

  • Legós belépő a drónvilágba

    A kezdőknek való Parrot Airborne Cargo Drone Travis drón segítségével ismerkedtünk a reptetéssel.