Egyesül a Magyar Telekom és a T-Mobile

Hirdetés

A Magyar Telekom Igazgatósága a mai napon javaslatot tett a Magyar Telekom és a T-Mobile Magyarország egyesülésére. A javaslat – áll a társaság közleményében – összhangban van a 2004-ben közzétett középtávú stratégiával, melynek egyik alappillére a csoportszintű szinergiák kiaknázása. Az egyesülés megvalósulása esetén a T-Mobile továbbra is önálló márkaként és önálló üzletágként működik majd a Magyar Telekom Csoporton belül. A cégek úgy számolnak, hogy az összeolvasztással jelentősen, akár évi több tízmilliárd forinttal javulhat a csoport pénzügyi teljesítménye.

A társaság közleménye rámutat, hogy a vezetékes és mobil területek harmonizációjára való törekvés ötlete nem egyedülálló, mára számos – vezetékes és mobilüzletággal egyaránt rendelkező – európai nemzeti szolgáltató (British Telecom, France Telecom, Telekom Italia stb.) ismerte fel a konvergenciából eredő stratégiai előnyöket. Az egyesülés élénkíti a versenyt a piacon, az előfizetők számára pedig előnyös lehet az egységes ügyfélszolgálat.

Amint arról beszámoltunk, Sugár András volt T-Mobile-vezér szeptember eleji távozását a sajtó összefüggésbe hozta a tervezett egyesítéssel. Lapértesülések szerint az egykori Westelt 1993-ban megalapító Sugár visszavonulásában az is szerepet játszhatott, hogy az önállósághoz szokott cégvezető nehezen viselte a Matáv-akvizícióval járó kötöttségeket, és nem értett egyet a két szolgáltató összeolvasztásának tervével.

Az egyesítésről szóló javaslatot még mindkét társaság közgyűlésének jóvá kell hagynia.

Azóta történt

Előzmények