Egértámogatást hozott az iPadOS 13.4

Tegnap letölthetővé vált az iPadOS legújabb, 13.4-es verziója, amelynek legfontosabb funkciója a korábbiakhoz képest fejlettebb egér és touchpad támogatás. Az Apple tableteihez a saját eszközein kívül bármilyen Bluetooth vagy USB kapcsolaton keresztül kommunikáló mutatóeszközt csatlakoztathatunk, ezek pozícióját pedig egy átlátszó kör formájában látjuk viszont a kijelzőn.

A szokatlan kurzor legnagyobb érdekessége, hogy asztali társaival ellentétben többféle módon képes alkalmazkodni ahhoz, ami alatta van, és ez nem csak a szövegekre, de az ikonokra, gombokra és a különféle UI-elemekre is igaz – a működést legjobban talán a fenti videó mutatja be.

A fejlettebb egértámogatás mellett az iPadOS 13.4 további új funkciói az iOS 13.4-ben is megtalálhatók. A rengeteg hibajavítás mellett kaptunk 9 új Memoji matricát, némileg módosítottak a Mail alkalmazás kezelőfelületének alsó sávján, mostantól komplett mappákat is megoszthatunk az iCloud Drive-on belül, valamint mostantól az Univerzális vásárlás funkció lehetővé teszi, hogy a több Apple eszközzel kompatibilis alkalmazásokat elég legyen csak egyszer megvenni – már ha a fejlesztő ezt lehetővé teszi.

Frissült a macOS is, az új verzió száma 10.15.4, a frissen bekerült funkciók között pedig az asztali rendszer esetében is megtaláljuk az iCloud mappamegosztást, valamint az Univerzális vásárlások funkciót. A szülők számára fontos újítás lehet még, hogy a Képernyőidőben mostantól kommunikációs korlátozásokat is létrehozhatunk, vagyis beállíthatjuk, hogy ki mikor, vagy mikor ne léphessen kapcsolatba a gyerkőccel. Bekerült még a mobilos frontról már ismerős dalszöveg nézet az Apple Musicba, Safari alól már támogatott a HDR módban történő lejátszás Netflixen, továbbá a kisegítő lehetőségek is bővültek: mostantól fejünk mozgatásával is vezérelhetjük a kurzort.

A tvOS 13.4-es frissítése a korábbi trendeknek megfelelően inkább csak hibajavításokat tartalmaz, mint lényeges változtatásokat, érdemes azonban megemlíteni a Családi megosztás funkció bekerülését, melynek segítségével családtagjaink által vásárolt tartalmak is megtekinthetőek a TV-n anélkül, hogy át kellene lépkedni az illető fiókjába.