Hirdetés

Elektronikus okmányok az áruszállításban

Az EP és az uniós közlekedési tanács megegyezett a digitális áruszállítási információk egyszerűbb használatáról.

Lezárultak az intézményközi tárgyalások, és az Európai Parlament és az Európai Unió közlekedési minisztereiből álló tanácsa megegyezett a digitális áruszállítási információk egyszerűbb használatáról szóló közös szövegtervezetről, amely a vállalkozások számára egyszerűbbé teszi az információk továbbítását a hatóságoknak – tudta meg az MTI a tárgyalás részleteit ismerő forrásoktól csütörtökön.

Hirdetés

Az új jogszabály célja, hogy olyan elektronikus platformok jöjjenek létre, amelyek lehetővé teszik az elektronikus információcserét a cégek és a hatóságok között, ezzel felgyorsítva a digitalizációt az áruszállítási szektorban. A tanács által korábban kiadott információk szerint az áruszállítási adatok és dokumentumok elektronikus közléséről szóló rendeletjavaslat (EFTI) értelmében az összes szállítási módra vonatkozó, egységes jogi keret jön létre.

A szövegtervezet alapján valamennyi érintett hatóság köteles elfogadni a hitelesített platformokon elektronikusan rendelkezésre bocsátott információkat, amennyiben a vállalkozások úgy döntenek, hogy a jogszabályi követelményeknek való megfelelést igazoló információkat ilyen formában kívánják továbbítani. A vállalkozásoknak ugyanakkor továbbra is lehetőségük lesz arra, hogy papíron nyújtsák be az információkat.

Az új szabályok hatályba lépését követő 30 hónapban az Európai Bizottság közös műszaki előírásokat fogad majd el az áruszállítási információk cseréjéhez használt különböző IT-rendszerek és megoldások átjárhatóságának biztosítása érdekében. Az előírások közös eljárásokat és részletes szabályokat is tartalmaznak majd az információk kezelésére, valamint az azokhoz való hatósági hozzáférésre vonatkozóan, hogy biztosítható legyen a szabályok egységes alkalmazása.

A következő lépésben az elfogadott szövegtervezetet jóvá kell hagynia a tagállamok közlekedési minisztereinek és az Európai Parlament plenárisának is, ezután lép hatályba a jogszabály.

  • Kapcsolódó cégek:

Azóta történt

Előzmények