Költözik az egészségügyi felhő, részleges leállás várható

Új, magasabb védelmi szintet biztosító tárhelyre költözik az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) infrastruktúrája 2020. augusztus 19. és 23. között.

Az EMMI közleménye szerint a költözés a betegellátást nem befolyásolja, a korábban felírt eRecepteket, vagy a sürgősségi ellátás során kinyomtatott recepteket ez idő alatt is ki lehet váltani a patikákban.

Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ által üzemeltetett EESZT egy olyan felhőalapú technológiát használó kommunikációs felület, amely Magyarország egész területén összekapcsolja egymással az állami és a magán egészségügyi ellátókat – a kórházi-, a járóbeteg- és a háziorvosi ellátást –, a gyógyszertárakat és a lakosságot. Az így megosztott betegadatok pedig elősegítik a gyorsabb, pontosabb diagnózist és a célzottabb terápiát.

A közlemény kitér arra, hogy az EESZT lakossági portálja igen népszerű lett az elmúlt időszakban: a koronavírus-járvány első hulláma alatt meghatszorozódott az online egészségügyi ügyintézést választók száma a korábbi hónapokhoz képest. Naponta több mint 13 ezren jelentkeztek be a digitális egészségügyi térbe ezekben a hetekben. A rendszer jól vizsgázott, a megnövekedett terhelést zökkenőmentesen kezelte. Ma már egy átlagos napon több mint 240 ezer egészségügyi ellátási dokumentum kerül fel az EESZT-be – tájékoztat a minisztérium.

Az egészségügyi felhő újabb szolgáltatásokkal bővül a jövőben, a fejlesztések azonban hatékonyabb informatikai hátteret igényelnek. Ennek részeként az adatközpont kiépítéséért és üzemeltetéséért felelős NISZ Zrt. vezetésével az EESZT infrastruktúrája 2020. augusztus 19. szerda 22.00 óra és 2020. augusztus 23. vasárnap éjfél között átköltözik a Kormányzati Adatközpontba. Ez idő alatt az EESZT szolgáltatásai, valamint az ágazati és lakossági portálfelületek nem lesznek elérhetőek, így leletet, kórtörténetet nem lehet majd lekérdezni, valamint szünetel a labor- és COVID-19 teszteredményeket megtekintése is. A koronavírus-szűrővizsgálat eredményéről minden érintett a mintavételt elrendelő egészségügyi intézménynél kérhet tájékoztatást.

A betegellátás menetét, valamint a megszokott gyógyszerkiváltási folyamatokat azonban az átállás nem befolyásolja, a medikai rendszerek EESZT-kapcsolat nélkül a korábban megszokott módon működnek. Az augusztus 19. és 23. között végzett egészségügyi ellátások dokumentációi utólagosan automatikusan feltöltésre kerülnek az EESZT-be, amelynek szolgáltatásai augusztus 24-től ismét a korábban megszokottak szerint lesznek elérhetőek.

Azóta történt

Előzmények