EDIH: az európai digitális fejlődésért

Elkészült az Európai Digitális Innovációs Központok létrehozásáról szóló előzetes jelentkezési felhívás tervezete.

Perényi Zsigmond, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) uniós fejlesztésekért felelős államtitkára a hivatalos honlapon jelentette be, hogy az Európai Bizottság a Digitális Európa Program keretében kiadta az Európai Digitális Innovációs Hubok (EDIH) létrehozásáról szóló munkaanyagát, amelyben új finanszírozási programmal, 26,8 millió eurós keretösszeggel fejleszti a 2021 és 2027 közötti időszakban a tagországok gazdaságainak és társadalmainak digitális fejlődését.

Hirdetés

Az államtitkár közli, hogy az uniós kötelezettségnek eleget téve a tárca elkészítette az EDIH-ek létrehozásáról szóló „Előzetes jelentkezési felhívás” tervezetét, amely alapján a lehetséges hazai EDIH-ek kiválasztásra kerülnek.

A kezdeményezés célja, hogy az európai kapacitások megerősödjenek a nagy teljesítményű számítástechnika, a mesterséges intelligencia, a kiberbiztonság és a korszerű digitális készségek terén, valamint, hogy támogassa elterjedésüket a gazdaságban és társadalomban. Annak érdekében, hogy ezeket a képességeket a vállalatok és a közigazgatás ténylegesen fel tudják használni, az EDIH-ek szorosan együttműködnek az illetékes szakosodott központokkal és gondoskodnak arról, hogy a vállalatok és a közigazgatás kísérletezzen ezen technológiákkal és alkalmazza azokat a konkrét igényeik szerint.

Az EDIH-ek létrehozásáról szóló „Előzetes jelentkezési felhívás” tervezetével kapcsolatban az érintettek, partnerek 2020. június 26. – 2020. július 10. között küldhetik meg írásos észrevételeiket a dokumentumban jelzett e-mail címre.

Azóta történt

Előzmények