Kibertámadás érte az EBESZ informatikai rendszerét

Felmerült a gyanú, hogy az ismert orosz állami hackerek állnak az akció mögött, de erre nincs bizonyíték.

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ; Organization for Security and Co-operation in Europe – OSCE) tegnap jelentette be, hogy november elején hackertámadást detektáltak a szervezet rendszerében.

A történtekről beszámoló Le Monde egy meg nem nevezett nyugati biztonsági szakértőre hivatkozva azt írja, hogy a támadás mögött a már több akcióról ismert (a közelmúltban az amerikai Demokrata Párt, illetve korábban az ukrán hadsereg elleni), az orosz titkosszolgálat szolgálatában álló hackercsoport, az APT 28 (más néven Fancy Bear) áll, de ezt a szóvivő nem erősítette meg: arra hivatkozott, hogy találgatásokba nem mennek bele, és hogy nem volt módjuk megvizsgálni ezt az állítást. De azt közölte, hogy teljesen új biztonsági rendszert állítottak fel, illetve minden korábbi hozzáférést, jelszót megújítottak. Egyéb részleteket nem hoztak nyilvánosságra.

Az 57 tagállamot – köztük az USA-t, Oroszországot és Ukrajnát is – soraiban tudó emberi jogi szervezet egyik missziója egyébként az ukrajnai helyzet figyelemmel kísérése.

Azóta történt

Előzmények