Hirdetés

Az EB új gyermekvédelmi jogszabályt javasol

A döntést a belügyekért felelős biztos az Európai Parlament hétfői strasbourgi plenáris ülésén jelentette be.

Az ülés napirendjén az Európai Parlament és a tagállami kormányokat tömörítő tanács ideiglenes áprilisi megállapodása szerepelt, amely a gyermekek online szexuális kizsákmányolásának megakadályozását célozza.

Hirdetés

Az Európai Bizottság javaslata kötelezni fogja az internetes szolgáltatókat, hogy bejelentsék az ilyen jellegű bűncselekményeket – mondta Ylva Johansson biztos. Az ideiglenes megállapodásról közölte: ugyan elősegíti a bűntettek bejelentését a szolgáltatók részéről, biztosítva egyben az adatvédelmet, azonban csak köztes intézkedés.

Az utóbbi időben jelentősen megnőtt a gyermekbántalmazást ábrázoló képek és videók megosztása és cseréje az interneten, ami annak is tulajdonítható, hogy a szolgáltatók kevesebb ilyen bűncselekményt jelentettek be – közölte Ylva Johansson. Hozzátette: a bejelentések 95 százaléka egy szolgáltatótól származott, tehát nem elég, ha a vállalatok pusztán önkéntes alapon tájékoztatják az illetékes szerveket.

A biztos azt is elmondta, hogy a testület uniós központot létesít, amely támogatja majd a hatóságokat és az internetes vállalatokat a gyermekkel szembeni online visszaélések kivizsgálásában és megelőzésében.

Azóta történt

Előzmények