Újabb vizsgálat indulhat az e-könyvek drágulása kapcsán

Az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériuma szerint öt amerikai kiadó (a francia Hachette Livre, a Rupert Murdoch társaságának tulajdonában lévő Harper Collins, a CBS Corp. által birtokolt Simon & Schuster; a Pearson Group tulajdonában lévő brit Penguin, illetve a német Verlagsgruppe Georg von Holtzbrinck által birtokolt Macmillan) és az Apple összejátszott az e-bookok árdrágítása érdekében, ezért vizsgálatot tervez indítani ellenük.

Hirdetés

A vitát az robbantotta ki, hogy újabban az e-bookok árazását eltérő modell szerint végzik, mint a nyomatott könyvekét. Ez utóbbiaknál a nagykereskedelmi modell a bevett, ebben a kiadó a javasolt fogyasztói ár feléért adja a terjesztőnek a köteteket, a kiskereskedők pedig eldönthetik, mennyiért akarják ténylegesen értékesíteni őket. Kezdetben ez az eljárás volt az elfogadott az e-bookok esetében is, azonban az említett kiadók a néhai Steve Jobsszal együtt kidolgozták közreműködői modell néven ismert (agency model) árszámítást. Az új séma szerint a kiadó meghatározza a kiskereskedelmi árat, a kereskedő pedig ennek a 30 százalékát kapja meg.

A váltás a kiadók részéről egy védekező lépés volt az Amazonnal szemben: a legnagyobb online könyvesbolt ugyanis gyakran a nagykereskedelmi modell beszerzési árán vagy az alatt értékesítette az elektronikus könyveket, hogy még több vásárlót nyerjen a Kindle e-könyv-olvasó számára. Az új modell értelemszerűen ezt a lehetőséget kizárja, és dráguláshoz vezetett a piacon, ezért tervez vizsgálatot indítani a szereplők ellen az amerikai igazságügyi tárca. Decemberben az Európai Bizottság is vizsgálatot kezdett az ügyben.

A BBC által megkérdezett szakértő, Benedict Evans, az Ender Analysis elemzője azt mondja: bár úgy érezhetjük, hogy kiadók egy vagyont takarítanak meg azzal, hogy nem fizikai könyvekkel kereskednek, a nyomtatás csak töredéke annak az összegnek, ami egy könyv publikálásához szükséges. Evans szerint a nagy költséget a kiadói infrastruktúra fenntartása és az író honoráriuma jelenti, ezek pedig nem változnak az új médium esetében sem.

Az Európai Bizottság versenyügyi biztosa a héten jelezte, készek megállapodni az öt kiadóval és az Apple-lel, amennyiben hajlandóak a feltételeket teljesíteni. Joaquin Almunia azt is elmondta, hogy együtt fognak működni az amerikai minisztériummal a vizsgálat során.

Azóta történt

Előzmények