Állítólag most már tényleg lesz e-személyi

Hirdetés

Döntött a kormány az e-kártya bevezetéséről – közölte csütörtökön a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Lázár János elmondta, hogy a kormány szerdai döntése értelmében felmenő rendszerben vezetik be az új okmányt, amely összevonja a személyi igazolványt, a lakcímkártyát, az adókártyát, a TB-kártyát és az útlevelet, ezen felül kibővíthető közlekedési kedvezmények igénybe vételével és akár diákigazolványként is funkcionálhat. Az e-kártya alkalmas lesz elektronikus ügyintézésre, elektronikus aláírásra – tette hozzá. A kártya bevezetését idén megkezdik, ingyenesen vagy méltányos áron biztosítják majd azt az embereknek – ígérte Lázár János.

Civil jogvédők azonban felhívják arra a figyelmet, hogy az egységes személyi adatbázisok adatvédelmi szempontból aggasztóak, mivel az adatvédelem talán legfontosabb alapelve, hogy tiltja az univerzális azonosító használatát – Sólyom László annak idején az Alkotmánybíróság elnökeként ezért folytatott kitartó és sikeres küzdelmet a személyi számra alapozott adatbázisok ellen.

Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke ezzel szemben úgy látja: alkotmányosan kivitelezhető az e-személyi.

Azóta történt

Előzmények