Mégis csökkenhet az e-könyvek áfája az EU-ban

Hiába mondta ki a bíróság, hogy a jelenlegi szabályok alapján ez nem lehetséges, a gazdasági bizottság szembeszállt a döntéssel.

Az Európai Tanács Gazdasági és Pénzügyi Bizottsága tegnap jelentette be, hogy elfogadták azt az előterjesztést, mely szerint a tagállamoknak lehetővé tennék, hogy csökkentsék az elektronikus könyveket terhelő általános forgalmi adót, hogy közelítsék azt a nyomtatott könyvekre kivetetthez. A bizottság 48 igen, 1 nem, illetve 2 tartózkodással támogatta a javaslatot.

Hirdetés

Tom Vandenkendelaere, az ügy felelőse a közleményben hangsúlyozza, hogy az olvasási szokások az elmúlt években jelentősen és gyorsan alakultak át, így értelmetlen adózási megkülönböztetést fenntartani az e-publikációk és a nyomtatott sajtótermékek, könyvek között. Az irányelv értelmében a tagállamok maguk dönthetnének arról, hogy összehangolják-e a print és az elektronikus tartalmakra kivetett áfát.

Az e-könyvekre a jelenlegi szabályok alapján minimum 15 százalékos forgalmi adót kell kiszabni, míg a nyomtatott anyagoknál lehet 5 százalék is, sőt egyes esetekben lehetőség van nulla százalékos áfa meghatározására is.

A javaslat értelmében a zenei, a videó-, valamint a túlnyomórészt zenei vagy videótartalmakat hordozó publikációknál maradna a jelenlegi adózási mérték.

Mindez azért különösen érdekes, mivel az Európai Unió Bírósága két hónapja hozott határozatában kimondta, hogy nem sérti az egyenlő bánásmód elvét, hogy a nyomtatott kiadványok áfa-kedvezménye nem alkalmazható a digitális könyvek, elektronikus újságok és folyóiratok elektronikus értékesítésekor Az áfa-irányelv ugyanis kizárja a digitális könyvek elektronikus értékesítésekor a kedvezményes áfa-mérték alkalmazását, ugyanakkor a digitális könyvek bármilyen fizikai adathordozón való értékesítésekor megengedett az ilyen áfa alkalmazása. E bírósági döntéssel több tagállam sem ért egyet, például Varga Mihály magyar nemzetgazdasági miniszter is épp márciusban közölte, hogy lobbiznak azért, hogy a kedvezményes áfát az e-könyveknél is be lehessen vezetni.

A bizottság által elfogadott tervezetről hamarosan az Európai Parlament képviselői fognak szavazni.

Azóta történt

Előzmények