Nézze meg a forgólapát nélküli ventilátort!

Hirdetés

James Dyson megmutatta: többé nincs szükségünk a rendszerint apró rácsos konstrukció mögé bújtatott, ilyen-olyan méretű, színű és formájú forgólapátokra ahhoz, hogy egy szellőztető berendezést képzeljünk magunk elé. A Dyson Air Multiplier fantázianevű termék rendkívül elegánsan oldja meg a levegő továbbítását, ugyanis mindössze egy hengerből és a fölé épített gyűrűből áll. A technológia persze nem sci-fi, hiába tűnik izgalmasnak elsőre, mégis honnan fúj a szél a lyukon keresztül.

A feltaláló egyszerűen újragondolta a hagyományos beszív-kifúj elven működő ventilátorokat. Energiahatékonyságáról ismert ún. brushless (szénkefe nélküli) egyenáramú motort épített a vázba, melynek segítségével az eszköz másodpercenként közel húszliternyi levegőt képes beszívni. Egy gyűrűs nyíláson áramoltatva a gép felgyorsítja a levegőt, majd a légfolyamot 16 fokos légrámpán pozícionálja a megfelelő irányba. A ventilátor mögött elhelyezkedő légtömeg is bekerül az áramba, ahogyan gép körüli levegő is, felerősítve az irányított áramot az eredeti mennyiség tizenhatszorosára.

A technológiának megvannak a maga előnyei és hátrányai. Mellette szól a rejtett forgólapát, amely megközelíthetetlensége miatt nem képes sérülést okozni. Öröm, hogy a Dyson-féle ventilátor tisztítása is meglehetősen egyszerű, ráadásul keveset is fogyaszt. Viszont elég drága: a legkisebb, 10 hüvelykes modell 300 amerikai dollárt, vagyis mintegy 54 ezer forintot kóstál. Egyes tesztvélemények pedig arról szólnak, a masina hangja zavaró, inkább egy porszívóra emlékeztet (ami a kialakítást elnézve egyáltalán nem meglepő).