Duplázhatja az internet sebességét a Nokia és a Facebook új technológiája

Sikeres volt a Facebook és a Nokia közös kísérlete, melynek során több, mint kétszeresére növelték egy tengeri alatti optikai kábel kapacitását.

 

A tenger alatti optikai kábelek alapvető fontosságú részei az internetnek, az általuk biztosított sávszélesség így nagyban befolyásolja a net sebességét. Ennek növelése megoldható egy újabb kábel lefektetésével is, ám ez drága és lassú, míg a Nokia és a Facebook által most sikeresen tesztelt új megoldással ez jóval olcsóbban is kivitelezhető.

A Nokia Bell Labs által tavaly kidolgozott PCS (probabilistic constellation shaping) technológia a hagyományos 64-QAM egy módosított változata, amely 7,46 b/s/Hz hatékonyságot ért el, gyakorlatilag két és félszeresére növelve a rendszer adatátviteli sebességét. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy egy ma használt tenger alatti kábelen szálanként 32 Tbps is átvihető lehet.

A mostani kísérletben a New Yorkot és Írországot összekötő kábelen, a ma is elérhető Nokia PSE-2 processzorral és 8-QAM használatával egy 11 000 km-es oda-vissza úton sikerült 200, 16-QAM esetében pedig 250 Gbps átvitelt megvalósítani úgy, hogy az adatok megbízhatóan kiolvashatóak maradtak, más szóval ez egy kereskedelmi forgalomban eladható, élesben is használható sávszélességet jelent.

 

 

Azóta történt