Az oroszok egyelőre meghátráltak Dubajban

Gőzerővel folynak a tárgyalások Dubajban az új távközlési világ-megállapodás részleteiről, ám konkrétumokat tartalmazó hírek mindeddig nem igazán szivárogtak ki a konferenciáról (World Conference on International Telecommunications – WCIT-12). Egészen tegnapig, amikor is bejelentették, hogy a főként Oroszország képviselte elképzelés, mely szerint tovább kellene szigorítani az internet kormányzati ellenőrzését, egyelőre lekerült a napirendről.

Hirdetés

A komplex tervezet fő támogatója Oroszország volt ugyan, de Kína, Szaúd-Arábia, Algéria, Szudán és az Egyesült Arab Emirátusok is mögé álltak és támogatták. A változtatásokkal több nyugati országgal együtt leginkább az Egyesült Államok és Kanada szállt szembe.

A visszavont orosz kezdeményezésben szerepelt például az, hogy a Nemzetközi Távközlési Unió égisze alatt olyan új szabályokat kellene bevezetni, amelyek szélesebb körű jogosítványokat adnának a kormányoknak bizonyos internetes tartalmak blokkolására. Egy másik fontos törekvésük az, hogy az internetcímek ellenőrzésének jogát elvennék az amerikai székhelyű ICANN-től.

Habár ez a javaslat elbukott, elégedettségre még semmi ok – mondta egy nyugati küldött a Reuters tudósítójának –, mivel számtalan hasonló van még terítéken, és messze nem látni, hogy miképp zárul pénteken a kongresszus.

Azóta történt

Előzmények