Drót nélkül is jön a Google

Hirdetés

Drót nélküli internetes elérést (WiFi) tervez biztosítani felhasználóinak a világ legismertebb keresőprogramját üzemeltető, egyesült államokbeli Google Inc., amely egyelőre saját főhadiszállásán teszteli a szolgáltatást. A társaság ezzel tovább függetleníti magát keresőprogramjától, és a kíméletlen verseny közepette működő telekommunikációs piacon terjeszkedik. Már augusztusban felröppentek olyan hírek, hogy a Google WiFi-szolgáltatás nyújtását tervezi, de ezt akkor a vállalat cáfolta. Szakértők szerint stratégiai szempontból mindenképp érthető a Google lépése, annak rövid távú pénzügyi hatásai azonban nem egyértelműek. A nagy sebességű, de kis hatótávolságú drót nélküli internetes kapcsolatot lehetővé tevő WiFi technológia népszerűsége világszerte egyre nő – mutatnak rá az elemzők.

Egyre gyakrabban fordul elő Magyarországon is, hogy művészek vagy örököseik letiltják művek internetes felhasználását. Az Artisjus Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület szakértője szerint az irodalmi művek internetes közlése felveti a könyvtárak és az üzleti felhasználók viszonyának szerzői jogi kérdéseit. Hiszen míg a könyvtár a megőrzés során nem kerül konfliktusba az üzleti szereplőkkel, a terjesztés során már nyilvánvaló a kulturális befektetők (kiadók, gyártók) érdekeivel szembeni ellentét. A könyvtár szabadon, jogdíjfizetés nélkül engedheti át gyűjteményét a helyben olvasóknak, szabadon kölcsönözhet. A könyvtárosok úgy érzik, ha elérhetővé teszik a gyűjteményeket az interneten, akkor mind többen fognak egyszerűen hozzáférni a kultúrához – ez azonban sértheti a kiadók érdekeit.

A Google a közelmúltban számos új piacra lépett be, ami természetesen kiváltotta a versenytársak haragját. A Google mindenekelőtt a szoftverpiac vezető vállalatával, a Microsofttal került összeütközésbe Google Talk nevű üzenőprogramjának elindításával, és a két társaság rivalizálása munkaügyi per keretében is folytatódott.

A vállalati megújulás a jelek szerint számos, nem kizárólag üzleti jellegű veszélyt rejt. Ezt példázza, hogy a Google-nak bíróság előtt kell megvédenie tervét a négy legnagyobb amerikai könyvtár könyvanyagának digitalizálására, ez ugyanis több egyesült államokbeli író szerint sérti a szerzői jogokat. A vállalat illetékese korábban úgy nyilatkozott, hogy 200 millió dollárt szánnának a Harvard, a Stanford és a Michigan Egyetem könyvtárainak, illetve New York város közkönyvtárának digitalizálására.


Azóta történt

Előzmények