A Dropbox végre túllép a szelektív szinkronizáción

A kényelmetlen, szelekcióra építő tárhelymenedzsmentnek vet véget a Project Infinite. Talán nem túlzás a forradalmi szó használata sem.

A felhőben történő adattárolást alapvetően három fő okból választják az emberek: biztonsági mentésnek, eszköz- és helyfüggetlen elérése miatt, vagy mert nem akarnak fizikai adathordozóra költeni. A dolog szépséghibája, hogy eddig trükközni kellett, ha a felhasználó el akarta érni az adatait, de nem kívánta folyamatosan az eszközön tárolni.

Hirdetés

A többség a szelektív szinkronizációt választotta, azaz minden eszközön meghatározta, mely mappák tartalmára van szüksége. Az adatkorlátos mobilnet és a szélsebes, de szűkös tárhellyel járó SSD-k világában a kliens mellett gyakorta használni kellett a webes hozzáférést, ha mégis valami olyanra volt szükség, ami nem tartozott a szinkronizálandó fájlok közé. Ez egy viszonylag kényelmetlen helyzetet idézett elő, főleg céges környezetben, ahol akár több terabájtnyi adat csücsült a felhőben.

A Dropbox Open London konferencián erre a problémakörre jelentett be megoldást a vállalat, ez a Project Infinite. A megoldás lényege, hogy függetlenül a rendelkezésre álló lokális területtől elérhetővé válnak a felhőben tárolt mappák és azok tartalma, anélkül hogy ezeknek helyi másolatra volna szüksége. Az asztali kliens segítségével a Windows 7 és újabb rendszereken futó Fájlkezelő, illetve a OS X 10.9-es verziótól felfelé Finder egyaránt késés (hálózati meghajtó) és kényelmetlenség (webes alkalmazás) nélkül kezeli a felhő tartalmát, hogy helyi kópia is rendelkezésre áll-e, azt a már megszokott zöld körbe rajzolt pipa, illetve a frissen debütáló felhőikon jelzi. Úgy tűnik, a Linux alapú rendszerek nem támogatottak.

A Project Infinite bevezetésével úgy lehet mappa és fájlműveleteket végezni, mintha a sajátgépre is szinkronizálva lennének a tartalmak, sőt látszik a fájlméret, a létrehozás és az utolsó módosítás ideje. Ha pedig valamelyik dokumentumra szükség van, csak két kattintás, és már szinkronizálódik is a helyi meghajtóra. A jelenleg technikai előzetes állapotában járó megoldást az üzleti ügyfeleknek szánja a Dropbox, de remélhetőleg a privát ügyfelek is hozzájutnak a funkcióhoz, legalább a Pro előfizetéssel rendelkezők.

Azóta történt

  • Nagyot dobott a Dropbox

    A fejlesztések ígéretesnek tűnnek, de egyáltalán nem biztos, hogy ez a koncepció elég lesz a telített piacra való betöréshez.

Előzmények