Hirdetés

Rádiópuska drónvadászoknak

Ha a drónok fejlesztéséről, felhasználásáról számolunk be, a legtöbbször arról írunk, hogy a hadiipari alkalmazások után napjaink egyik fontos technológiai trendje a civil életbe történő bevezetésük, használatuk szabályozásának kihívásai.

Hirdetés

De előfordult már, hogy egy provokatív kedvezményesről írtunk, ahol egy közösség tagjaiban feltámadt az igény, hogy a területük felett engedély nélkül megjelenő drónokat levadászhassák. E jelenéség a drónokkal kapcsolatos félelmekre világít rá: habár igen hasznos kis eszközök, sokan aggódnak magánéletük megsértése miatt – vagy éppen a feltételezett állami megfigyelés okán.

E jogos/megalapozatlan félelmeket használja ki egy amerikai kutatószervezet, az ohiói Batelle, akik DroneDefender néven egy olyan eszközt fejlesztettek ki, mely nem semmisíti meg ugyan a drónokat, de az irányításukat át lehet venni a segítségével, így leszállásra lehet őket utasítani.

Az ötlet a maga egyszerűségben nagyszerű: egy puskához hasonlító szerkezetről van szó, mely arra alkalmas, hogy a drónok által használt legtöbb frekvencián erős rádiójeleket bocsásson ki, így el tudja nyomni a tulajdonos jeleit, majd használója a földre irányítja a drónt.

Az ismertető szerint a fejlesztők nem is elsősorban a polgároknak szánják a DroneDefendert – bár nyilvánvalóan ez is szempont, viszont komoly jogi aggályokat vethet fel –, hanem a katonáknak, a rendőröknek, a hatóságoknak, biztonsági szolgálatoknak stb. Ezt erősíti meg az is, hogy a komoly tekintéllyel rendelkező, számtalan fejlesztési projektet futtató Batelle az állam és a hadsereg támogatásával dolgozta ki a drónvadász puskát.

Azóta történt

Előzmények