Drónnal felszerelt teherautók a Mercedestől

Az autógyártó és egy drónfejlesztő cég olyan kombót alakított ki, melyet csomagok házhozszállítására használnának. Első ránézésre ígéretesnek tűnik a vállalkozás.

Hirdetés

A Mercedes-Benz Vans és egy drónfejlesztő startup, a Matternet tegnap bemutattak egy érdekes kezdeményezést, a partnerségben kialakított koncept járművet, a Vision Vant. Ez valójában nem is egy kisteherautó, hanem egy járműkombináció: az autó képességeit egy drónnal egészítik ki, és a fejlesztés célja, hogy a kis csomagok kiszállítására keressenek új utat.

A Matternet autonóm drónjai maximális teherbírása körülbelül 2 kg, normál időjárási körülmények között egy feltöltéssel kb. 20 kilométert tudnak megtenni. A kis gépet úgy tervezték meg, hogy a csomagfelvételhez és az akkumulátorcseréhez nincs szükség emberi közbeavatkozásra. A számítógépes rendszere természetesen össze van kötve a teherautóéval: ez a felhőalapú rendszer látja el automatikusan információval és a kiszállítandó csomagokkal a drónt. A háttérben egy logisztikai vállalkozás is működik, ők szervezik a szállítást, és ők értesítik a megrendelőt, ha a drón megérkezett a címre.

A Matternet társalapítója, Andreas Raptopoulos azt nyilatkozta, hogy bár elsőre túlságosan futurisztikusnak hat a technológia, véleményük szerint azonnal munkába tudnák állítani, amennyiben a szükséges törvényi szabályozások elkészülnének. Úgy látják, egy bizonyos szolgáltatási területen ez lenne a legjobb megoldás: az „utolsó mérföldön”, vagyis amikor a regionális, városi raktárakból már közvetlenül a megrendelőhöz kell elszállítani az árut, és kiváló akkor, ha kevés a kisteherautó vagy a sofőr, illetve ha nagy a forgalom, ha rosszak az utak, vagy pedig vidéki, illetve valamilyen katasztrófa által sújtotta területre kell eljuttatni a termékeket.

Azóta történt

Előzmények