Hídépítés drónokkal

A Svájci Műszaki Egyetemen (Eidgenössische Technische Hochschule – ETH) a Dynamic Systems, a Control and the Chair of Architecture, illetve a Digital Fabricationegy együttműködésével egy olyan kutatás folyik, melynek célja, hogy a drónokat miképp lehet felhasználni építési projekteknél, vagyis miképp lehet szerkezeteket megépíteni a segítségükkel.

Hirdetés

A projektet demonstráló videón látható, hogy két drón egy olyan hétméteres kötélhidat hoz létre 120 méter kötélből, mely elbírja egy ember súlyát. A tevékenység automatikus, emberi beavatkozás nélkül folyik, mivel a drónok a terv ismeretében szenzoraik segítségével jól tájékozódnak a közvetlen környezetükben, illetve figyelemmel követik egymás mozgását. A legnehezebb feladat a híd két végének stabil rögzítése, ezt a drónok már készen kapták.

A vállalkozás igen merész, mivel például külön terület a csoportban dolgozó drónok közötti együttműködés kialakítása – nem véletlen, hogy a bemutatón csak két drón dolgozik össze, a kooperációs technikák kidolgozása kiemelt kutatás terület. A kutatók leírják azt is, hogy természetesen nem mindenféle építésnél használhatóak így a drónok – pl. a teherbírás és a pontosság korlátozottsága miatt –, de ahol igen, ott igen nagy segítséget jelenthetnek.

Azóta történt

Előzmények