Az első magyar drónlefoglalás Felcsúton történt

Az kétségtelen, hogy az újságírók szabálysértést követtek el, ám az ellenük alkalmazott intézkedést aránytalannak ítélik.

Friss hír, hogy hazánkban is megtörtént az első eset, amikor egy videófelvételek készítésére is alkalmas drónt a rendőrség lefoglalt. A hatóságok különböző okokból már a világ sok helyén tettek hasonlót, különböző indokokra hivatkozva: balesetveszély okozása, engedély nélküli repülés, a magánszféra megsértése stb. De Magyarországon ez az első eset.

Hirdetés

A szóban forgó drónt a 444.hu stábja használta fel, és beszámolójuk szerint Felcsúton forgattak, és ennek része volt, hogy drónfelvételeket is készítettek a Pancho Aréna felett.

A híradás szerint már végeztek a felvételkészítéssel, amikor rendőrök jelentek meg a helyszínen, akik közölték, hogy az újságírók megsértették a légügyi szabályokat, a drónt pedig lefoglalták a szabálysértési eljárás keretében, a bizonyítás részeként.

Maguk az érintettek úgy vélik, hogy minden valószínűség szerint szabálytalanul jártak el, mivel annak ellenére, hogy ezek az eszközök egyre elterjedtebbek, egyelőre nincsenek pontosan meghatározott szabályai és feltételei használatuknak (hazánkban sem), vagyis gyakorlatilag nincs teljesen biztosan legális módja a mindennapi használatnak. A Nemzeti Közlekedési Hatóságnál (NKH) lehet engedélyt kérni egy-egy repüléshez, de a mindennapi használatban egyszerűen nem reális minden egyes használat bejelentése – írják a 444.hu munkatársai.

Vagyis ilyen esetekben inkább a szokásjog, illetve a közreműködők felfogása határozza meg, hogy mi történik. Az újságírók mindenesetre két dolgot nem értettek: hogy egy ilyen esetben miért kell a rendőrségnek lefoglalnia egy több százezer forintos eszközt „tárgyi bizonyítékok begyűjtése” címén, illetve azt, hogy miért ragaszkodtak a rendőrök ahhoz, hogy a felvételeket tartalmazó memóriakártyát is megkapják. Az eset egyedisége abban áll, hogy bár már több hasonló szabálysértés történt Magyarországon, melyek után eljárás is indult, a drónt eddig még egyszer sem foglalták le.

A 444.hu munkatársai egyébként nyilvánvalóan nem fogják annyiban hagyni a történteket, mivel úgy vélik hogy bár (a most még homályos) adminisztrációs előírásoknak nem feleltek meg, de sem balesetveszélyt nem okoztak, sem a magánszférát nem sértették meg: „az üres utcáról szálltunk fel, a felvételek pedig a közpénzből épült stadionról, illetve a település egészéről készültek, nem magánszemélyekről. A rendőrség nem is tudott semmilyen meggyőző érvet mondani arra, miért foglalják le az eszközt kamerástul, memóriakártyástul”.

Azóta történt

Előzmények