Hirdetés

2019. május 25., szombat

Gyorskeresés

Drágábbak lesznek a memóriák

  • (f)
  • (p)
Írta: | | Forrás: IT café

Gyártástechnológiai nehézségek miatt várhatóan hiány lesz a DRAM-chipekből, ami áremelkedést hoz majd.

A második félévben várhatóan hiány lesz a személyi számítógépekben használt DRAM-chipekből, ami áremelkedést generál majd – jósolja az iSuppli. A piackutató szerint két probléma miatt nem tud lépést tartani a kínálat a kereslettel: egyrészt a kisebb gyártók számára komoly kihívást jelent az alacsonyabb csíkszélességű gyártástechnológiára történő elkerülhetetlen áttérés, másrészt a váltáshoz szükséges új fotolitográfiai berendezésekből is hiány van.

Hirdetés

A dinamikus memóriachipek árának emelkedése – főleg ha más alkatrészek árnövekedése is társul mellé – drágíthatja a számítógépeket. Az Acer figyelmeztetett is erre: a tajvani vállalat szerint öt év óta először fordult elő az idén, hogy a komponensek szűkös elérhetősége miatt a PC-árak felfelé mozdultak.

Az iSuppli szerint a DRAM-piacon a problémát az okozza, hogy a gyártóknak 50 nanométeres csíkszélesség alatt át kell térnie az immerziós litográfia alkalmazására, ami a kezdeti potenciálisan gyenge kihozatal miatt fennakadásokat okozhat a volumen növelésében. A legnagyobb szereplők – a Samsung, a Hynix és a Micron – sikerrel vették ezt az akadályt, mivel az e tekintetben előrébb járó flashmemória-gyártás során már átálltak az új technológiára, a kisebb riválisoknál viszont a váltás nehézségei átmeneti kapacitáscsökkenést okozhatnak. A problémát súlyosbítja, hogy a gyártástechnológiai ugráshoz szükséges litográfiai berendezésekből szintén hiány van.

A folyamat nyertesei így a nagy gyártók lehetnek majd, ők profitálnak majd igazán az árak emelkedéséből – mondja az iSuppli.

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.