Mi az a doxolás?

A Kaspersky és az Endtab.org ingyenes online kurzust indított közösen, hogy segítséget nyújtsanak a felhasználóknak és a hozzájuk közel állóknak a doxolás elleni védekezésben.

Mivel kevesen ismerik ezt a terminust, a hivatalos közlemény felhívja arra a figyelmet, hogy az internetes veszélyforrások egyike az úgynevezett a doxolás, vagyis egy adott személyről (az interneten elérhető) személyes információk összegyűjtése és közzététele az illető akarata ellenére.

A Kaspersky és az Endtab.org most bejelentett ingyenes kurzusán ezért megmutatják, hogy mi az a doxolás, hogyan lehet ellene védekezni, és hogyan kezelhetők a következményei.

Gyakori feltételezés, hogy a doxolás olyan valami, ami bizonyos szakmákat űző sérülékeny csoportokkal vagy emberekkel történik, például újságírókkal, aktivistákkal vagy szexmunkásokkal. Sokan azt feltételezik, hogy az életük nem elég érdekes ahhoz, hogy célzott online támadások áldozatai legyenek.

A valóságban azonban nem ez a helyzet: minden hátterű ember lehet doxolás áldozata. A doxolók cselekedetei mögött számos ok húzódik meg: például szórakozni akarnak az interneten, és nem mérik fel, hogy mekkora kárt okoznak; igazságot akarnak szolgáltatni (gyakran tévesen), bosszút akarnak állni, féltékenyek, zaklatnak valakit, vagy még az is előfordulhat, hogy így akarnak profitra szert tenni.

Még ha csak egyszer történik is meg, a doxolás akkor is teljesen tönkreteheti az emberek életét, ráadásul anélkül, hogy egyáltalán számítanának rá. A felhasználók számos módon veszélyeztetettek az online térben, ami nem korlátozódik pusztán a közösségi médiában való jelenlétre. Veszélyforrást jelenthetnek az adatkiszivárgások, a fitneszmérők, amelyek információkat osztanak meg a nyilvánossággal, továbbá a hivatalos nyilvántartások és a privát üzenetek is. Rengeteg helyen otthagyjuk személyes adataink nyomait, amelyeket aztán a doxolók „össze tudnak szedegetni” és az előnyükre felhasználni.

Mindezt figyelembe véve a felhasználói adatok feletti ellenőrzés visszaszerzése és a digitális életünk irányítása igen nagy jelentőséggel bír a jóllétünk szempontjából – írják a közleményben. Ahhoz, hogy ez a jóllét megvalósuljon, a felhasználóknak pozitív digitális szokásokat kell kialakítaniuk és tudatosan, körültekintően kell hozzáállniuk az online tevékenységekhez.

A Kaspersky és az EndTab.org által kidolgozott tanfolyam ehhez kíván segítséget nyújtani.

A hét rövid leckére felosztott anyag ismerteti a doxolás eredetét, a doxolók céljait, a doxolás etikai aspektusait, továbbá bemutatja, hogyan lehet ellene védekezni, és mindenekelőtt azt, hogy mit kell tenni, ha valaki doxolás áldozata lett. A kurzus első fele már elérhető online, a hátralévő leckék pedig a következő hetekben jelennek meg.

Emellett hasznos olvasmány lehet a Dox, steal, reveal.Where does your personal data end up? (Doxolás, lopás és közzététel. Hol végzik a személyes adatok?) című tavaly év végi jelentés is, mely tömören igyekszik összefoglalni a tudnivalókat.

Azóta történt

Előzmények