Tavaly a tablet volt a menő

A hordozható számítógépek kategóriájában nem meglepő módon a tablet volt a tavalyi slágere. Az NPD DisplaySearch előzetes adatai szerint 2011-ben 72,7 millió táblagép fogyott világszerte, masszív 256 százalékkal több, mint egy évvel korábban. Az amerikai piackutató azt mondja, hogy az e gépek számára amúgy is erős harmadik negyedév után a negyedikben a további forgalomnövekedést az új modellek megjelenése és a terjesztési csatornák bővülése is segítette.

Hirdetés

A notebookok forgalma várhatóan 12 százalékkal, 187,5 millió darabra, míg a ma már egyre inkább a fejlődő piacokon keresett netbookoké 20 százalékkal, 25,2 millió darabra nőtt. Hordozható számítógépekből így összesen 285,4 millió darabot adtak el tavaly, 31 százalékkal többet, mint 2010-ben.

A piackutató szerint rövid távon a tablet marad a szegmens növekedésének motorja, azért is, mert a merevlemezpiacon kialakult hiány a notebookkínálatra is negatív hatással van. Hosszabb távon azonban a notebookforgalom ismét megélénkül, amiben szerepe lesz az árak csökkenésének, a Windows 8 megjelenésének és az új kategóriának számító ultrabookok megjósolható népszerűségének. Ez utóbbiak vonzerejét a csinos kialakítás mellett az olyan jellemzők adják, mint a hosszú akkumulátoros üzemidő és az alvó módból majdnem instant ébredés.

A DisplaySearch előrejelzése szerint 2017-re a notebookok forgalma 432, a tableteké pedig 383,3 millió darabra nő, míg a netbookoké néhány milliós szintre esik vissza. Öt év múlva a notebookpiac több mint harmadát az ultrabookok adják majd.

Azóta történt

Előzmények