Hirdetés

Tizenhétezren kaptak lehetőséget a digitális felzárkózásra

A jelentés szerint a borsodi megyeszékhely és Miskolc járás összesen tizenhétezer lakosa csatlakozhat a digitális világhoz. A kormány az eszközök kiosztása mellett térítésmentes oktatással is támogatja a programban résztvevőket. Az első csoportok képzése lezajlott, a további nyertes pályázók a tapasztalatok összegyűjtését követően, a nyári szünet után ülhetnek iskolapadba.

A laptopokra jogosultak közel 40 százaléka az álláskeresők, a 45 év felettiek, kismamák és a megváltozott munkaképességűek közül került ki, nekik munkahelyük megtalálásában, megtartásában, önképzésükben segít a program. Nagy számban jutottak eszközhöz a hátrányos helyzetű általános és középiskolai diákok, akik így könnyebben vehetik az iskolai akadályokat, jobb esélyekkel indulnak a továbbtanulásban és későbbi elhelyezkedésben is. A fiatalabb generációk mellett az idősebbek sem maradtak ki a programból, esetükben a számítógép- és internethasználat a hivatalos ügyek intézésében, a kapcsolattartásban, a tájékozódásban és a mindennapi élet megkönnyítésében játszik nagy szerepet.

A kormány tavaly novemberben indította a Digitális Közösség Programot, és a kedvező visszajelzésekre, sikerekre támaszkodva ősztől Salgótarjánban folytatják, később akár országos szintre is emelhetik a kezdeményezést.

A digitális írástudatlanság felszámolására a 2014-2020 között uniós pénzügyi időszakban mintegy 30 milliárd forint forrás áll Magyarország rendelkezésére.

Azóta történt

Előzmények