Mától érhető el a digitális jólét szoftver alapcsomag

Hétfőtől válik elérhetővé az ingyenesen letölthető digitális jólét szoftver alapcsomag, - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) vasárnap az MTI-vel.

A tárca a közleményében hangsúlyozta, a koronavírus-járvány minden eddiginél látványosabban rámutatott: a megfelelő informatikai háttér bármely helyzetben, minden korosztály életét megkönnyíti.

A közlemény szerint a digitális jólét szoftver alapcsomag könnyen telepíthető és használható operációs rendszer és felhasználói szoftverek együttese, amely nyílt forráskódú megoldásokkal helyettesíti a drága operációs rendszereket és irodai programokat. Az alapcsomag böngésző, levelező és multimédia programokkal felszerelve teszi lehetővé a számítógépes munkavégzés, tanulás és szórakozás mellett a hivatali ügyek elektronikus intézését - fejtették ki.

Az alapcsomag felgyorsíthatja a nyílt forráskódú szoftverek elterjesztését, amelynek használói jelentős összeget takaríthatnak meg - idézték a közleményben Schanda Tamást, az ITM parlamenti államtitkárát.

A kormány képviselője közölte, hogy a nyílt forráskódú szoftverek fejlesztése és terjesztése hozzájárul ahhoz, hogy egyre többen sajátítsák el a legfontosabb digitális készségeket. A polgárok és a vállalkozások digitális kompetenciafejlesztése nemcsak a magyar gazdaság növekedésének, hanem Magyarország versenyképességének is fontos tényezője - tette hozzá Schanda Tamás.

Az államtitkár kitért arra is, a digitális jólét szoftver alapcsomagba elsősorban magyar kis- és középvállalkozások által fejlesztett vagy testreszabott szoftverek kerültek be. Az alapcsomag minden programja, a telepítést és a használatot segítő összes útmutató, segédlet és oktatóanyag magyar nyelvű. Az idősebbek testreszabott, felhasználóbarát profilt kérhetnek, a gyermekeknek biztosított fiókokban pedig nem engedik betölteni a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság által veszélyesnek minősített oldalakat írják.

A tegnapi közlemény szerint a digitális jólét szoftver alapcsomag a www.szoftveralapcsomag.hu oldalról tölthető le január 25-étől, ám kora reggel még jelszót kért az oldal, majd e hír megírásának időpontjában azt tapasztaltuk, hogy a hozzáférés már biztosított, ám - valószínűleg a hirtelen nagy érdeklődés miatt - igen lassú a betöltődés, egyelőre még nem sikerült megnéznünk a csomag tartalmát.

Azóta történt

Előzmények