Sok előnye lehet a digitális eurónak

Olli Rehn EU-biztos és EKB kormányzótanács-tag szerint számos előnye lehetne egy digitális eurónak.

A napokban szólalt meg a digitális euró témájában Olli Rehn EU-biztos, aki egyben az Európai Központi Bank kormányzótanácsának is tagja.

Rehn elmondáaa szerint számos előnye lehetne egy, az EKB által jelenleg is tanulmányozott digitális eurónak: határokon túlnyúló fizetés, például.

Az EKB várhatóan 2023. októberében zárja le a jelenlegi tanulmányát, azután döntenek majd a digitális euró megépítéséről.

A jegybanki digitális pénz Rehn szerint kiterjeszthetné a központi banki pénz elérhetőségét, így azokhoz az átlagemberek is hozzáférnének, nem csak a bankok közötti tranzakciókban jelenne meg. Rehn szerint az emberek újabb választást kapnának arra vonatkozóan, hogyan fizetnek, és ez könnyebbé is válna az egyre digitálisabb gazdaságban.

Rehn azt is mondta, hogy a meglévő, privát kriptomegoldások korlátozásai strukturálisak, azok igen volatilis ára és kiberveszélyeztetettsége miatt. Szerinte ugyanakkor a biztonságos jegybanki pénz natív, digitális formája fokozhatná a stabilitást, mivel megbízható, semleges réteget jelentene a jövőbeli pénzügyi rendszerben – ezzel az USA jegybankjának elnöke is egyetért egyébként, korábbi megszólalásai alapján.

Azóta történt

Előzmények