Lekorlátoznák a digitális eurót

A francia jegybank elnöke szerint gondoskodni kell róla, hogy ne befektetési vagy megtakarítási eszközként tekintsenek az emberek a digitális euróra, hanem fizetőeszközként.

Francois Villeroy de Galhau, a francia jegybank elnöke szerint az Európai Központi Bank korlátozhatja a digitális euró mennyiségét, hogy az ne jelentsen veszélyt a bankbetétekre.

Sok más ország jegybankja mellett az EKB is dolgozik a saját CBDC-jén, vagyis jegybanki digitális pénzén. Az európai politikusok a jelentések szerint nagyon szeretnének ehhez teljes infrastruktúrát kiépíteni, hogy a digitális fizetés és digitális pénz terén ne maradjon le az EU Kínához képest, és ne függjön teljesen az amerikai tech cégektől.

A jelentések szerint a szakemberek és a politikusok attól tartanak viszont, hogy sokan megtakarításukat vagy befektetésüket tárolnák digitális euróban, ez pedig veszélyt jelent a bankok számára, a bankbetétek csökkenése miatt.

Ezért a francia jegybank-elnök szerint gondoskodni kell róla, hogy az emberek a fizetőeszközt lássák a digitális euróban, és ne az előző lehetőségeket. Ezt állítása szerint a forgalomban lévő digitális euró mennyiségi korlátozásával lehet elérni. Azt is elárulta, hogy eddig kilenc tesztet végeztek, további ötöt terveznek, és meglátásuk szerint a nagykereskedelemben zökkenőmentesebb a digitális euró használata.

Azóta történt

Előzmények