Nem gyűjtené be a személyes adatainkat a digitális euró

Az Európai Központi Bank tervei szerint szabadon és ingyenesen lesz használható a digitális euró, de nem gyűjt majd személyes adatokat.

Az utóbbi hónapok kriptopiaci katasztrófáit követően a legtöbb ország vezetői és jegybankja azon a véleményen van, hogy talán nincs is szükség jegybanki digitális pénzekre.

Ez persze még sehol nem dőlt el, így az Európai Központi Bank is dolgozik a digitális euró részletein. Az EKB szerint a digitális euró ingyenes és szabadon használható lesz, de nem gyűjtik majd a személyes adatokat. Ez azért fontos, mert sokan attól tartanak, hogy az ilyen CBDC felforgatná a pénzügyi rendszert és túl sok adatot adna az állampolgárokról a jegybankoknak.

Az EKB szerint a digitális euró biztonságosabb lenne, mint bármi, amit a kereskedelmi bankokra bízunk, továbbá az alapszolgáltatások ingyenesek lennének. A bankok attól tartanak, hogy így feleslegessé válnának a szolgáltatásaik, és mindenki a jegybankhoz vinné a pénzét, főleg a nagyobb biztonság miatt. Az EKB azonban állampolgároknak nem adna fiókot, és nem tenne lehetővé rendszeres fizetéseket (számlákhoz, stb.), mert nem szeretne versenyt generálni a kereskedelmi bankok számára. A digitális euró végül saját appot kaphat (fizetési célból) vagy pedig a bankok integrálhatják a platformjaikba.

A személyes adatok gyűjtésének hiánya sokakat aggaszt azonban, konkrétan a pénzmosás, adókerülés és a terrorizmus témája miatt.

Fontos adalék, hogy az EKB nem tervezi még elindítani a digitális eurót, csak vizsgálja annak létrehozási lehetőségét.

Azóta történt

Előzmények