Fokozatosan kapcsolja le az analóg sugárzást az NHH

„Kik a nyertesei az analóg lekapcsolásnak?” címmel tartott előadást dr. Rozgonyi Krisztina, a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) elnöke kedden a Média Hungary konferencián. A fórumon az NHH vezetője beszámolt a digitális átállás folyamatának jelenlegi helyzetéről, vázolta a hátralévő feladatokat, és elmondta, hogy a hatóság fokozatosan, összehangolt menetrend alapján akarja 2011 végéig lekapcsolni a magyarországi analóg földfelszíni sugárzást.

A digitális átállás keretében 2011 végéig megszűnik a jelenlegi analóg földfelszíni televízióvételi mód, és a helyébe a jobb kép- és hangminőséget, nagyobb szolgáltatásválasztékot nyújtó digitális sugárzás lép. Mindez azt jelenti, hogy a jelenleg még a földfelszíni analóg adást nézőknek legkésőbb 2011 végéig valamelyik másik televíziózási módra kell áttérniük – mondta az előadásában Rozgonyi Krisztina. Az analóg lekapcsolás céldátuma a műsorterjesztés és a digitális átállás szabályairól szóló 2007-es törvény (Dtv.) szerint 2011. december 31-e.

A folyamat sikeres lebonyolítása érdekében meg kell határozni és a kellő időben nyilvánosságra kell hozni az országos analóg adók lekapcsolási területeit és időpontját, ezzel párhuzamosan a lakosság digitális földfelszíni műsorszórási ellátottságát, és a digitális vételre alkalmas készülékkel rendelkező háztartások arányát is pontosan fel kell térképezni. Az NHH úgy tervezi, hogy az analóg lekapcsolást fokozatosan hajtja végre, lehetőséget adva ezzel az összes érintettnek, hogy a lekapcsolási időpontok ismeretében választani tudjon a lehetséges digitális megoldások között. A hatóság jelenleg egy olyan többlépcsős menetrend véglegesítését végzi, amelynek során a közszolgálati és a kereskedelmi műsorok analóg adóinak lekapcsolására a kijelölt területen egyszerre kerül sor.

A hatóság felmérései szerint jelenleg mintegy 800-820 ezer háztartásban, vagyis a magyar lakosság hozzávetőleg egyötödénél elsődleges a szoba- vagy tetőantennás földfelszíni vételi mód. Ezek a háztartások a digitális átállás elsődleges érintettjei, hiszen ők a jelenlegi országos földfelszíni tévécsatornákat, köztük a közszolgálati televíziót is csak ilyen módon érik el. Az NHH szerint számukra a fokozatos lekapcsolás a megnyugtató megoldás, amelynek előnye többek között az is, hogy az első lekapcsolás tapasztalatai felhasználhatóak a később átálló területeken, valamint az osztott igénybevétel miatt kisebb erőforrásteher (pl. call center, szerelőkapacitás, eszköz-hozzáférhetőség) jelentkezik.

Az NHH által kiválasztott megoldás biztosítja, hogy a lakosság megfelelően felkészült legyen a lekapcsolásra, azaz ismerje annak időpontját, tudja, hogy milyen lehetőségei vannak az analóg vétel pótlására, tisztában legyen azzal, mire van szükség a digitális vételhez.

Azóta történt

  • Lemondott az NHH elnöke

    A február 1-je óta hivatalban lévő elnök megbízatása 2013 derekáig szólt. A döntés okait nem hozták nyilvánosságra.

  • Digitális átállás: teljes sötétségben

    A földfelszíni tévésugárzás digitálissá alakításának csúszása a kereskedelmi adóknak akár 3 milliárd forintos extra költséget jelenthet.

Előzmények