A versenyhivatal lezárta a DIGI és az Invitel fúziójának ismételt vizsgálatát

A jóváhagyás erős korlátozásokkal jár.

Lezárta a DIGI és az Invitel fúziójának ismételt vizsgálatát a Gazdasági Versenyhivatal (GVH), 82 települést érintő beavatkozással – közölte a versenyhivatal az MTI-vel szerdán.

A közleményben felidézik: 2018 végén félrevezető információszolgáltatás miatt vonta vissza a GVH a DIGI-Invitel fúzióról hozott döntését, és újranyitotta a fúzió vizsgálatát. A fúzió ismételt vizsgálata most lezárult, ismét feltételek és kötelezettségek előírása mellett járultak hozzá, hogy a DIGI megszerezze az Invitelt.

A GVH két területen értékelte kiemelten az esetleges káros versenyhatásokat: egyrészt ott, ahol a DIGI és az Invitel hálózatai átfedésben vannak, másrészt azokon az Invitel-hálózattal lefedett településeken, ahol a DIGI-vel azonos vállalkozáscsoportba tartozó i-TV Digitális Távközlési Zrt. nyújt televízió-szolgáltatást más piaci szereplőtől bérelt hálózaton (i-TV szolgáltatás).

A DIGI és az Invitel saját vezetékes távközlési hálózatai 34 településen mutatnak átfedést. Ezek közül a GVH vizsgálata 15 település esetében állapította meg, hogy a tranzakció a verseny jelentős mértékű csökkenését eredményezné. E területen a DIGI – a versenyproblémák orvoslása érdekében – értékesíti az Invitel hálózatokat (azok infrastruktúráját és az értékesítés időpontjában meglévő előfizetői szerződéseket) egy, a GVH által jóváhagyott vevő, a TM IT Services Kft. részére. A leválasztás végrehajtásáig a DIGI köteles fenntartani a hálózatok gazdasági működőképességét és versenyképességét, valamint tartózkodni az előfizetők átcsábításától. A hatóság ezúttal is ellenőrző biztost jelölt ki e kötelezettségek felügyeletére. A leválasztáshoz kapcsolódó kötelezettség továbbá, hogy a DIGI 10 éven belül nem veheti vissza a hálózatokat, valamint csak olyan nagykereskedelmi szolgáltatásokat nyújthat a jövőben a vevő részére, amelyek nem veszélyeztetik a társaságnak a DIGI-től független kiskereskedelmi piaci működését – írták.

A GVH arra a következtetésre jutott, hogy az Invitel-hálózat által lefedett területen, ahol a DIGI csoport i-TV műsorterjesztési szolgáltatása is elérhető, az összefonódás 67 településen járna a verseny jelentős csökkenésével, hiszen a fúziót követően csak e két szereplő műsorterjesztési szolgáltatása lenne elérhető, vagy nagyon magas lenne az együttes részesedésük. A versenyprobléma kezelésére előírt kötelezettségek szerint az érintett településeken a DIGI csoport 2023 végéig kilép a vezetékes távközlési hálózatokra vonatkozó bérleti szerződésekből, míg a hálózatok üzemeltetői akár korábban is kiléphetnek. A GVH egyéb intézkedéseket is előírt a versenyproblémák megelőzése érdekében, például az i-TV szolgáltatás árazására vonatkozóan, a 2023 végéig tartó időszakra. A GVH határozata alapján a fenti intézkedések együttes teljesülésével kiküszöbölhető a verseny jelentős mértékű, összefonódásból eredő csökkenése.

Azóta történt

Előzmények

  • Az NMHH elutasította a DIGI fellebbezését

    Nem meglepetés, hogy az 5G-s frekvenciaértékesítés másodfokú eljárása az első fok megerősítésével zárult.

  • DIGI 5G

    A DIGI Kft. 2019. november 18-án, hétfőn budapesti székhelyén elindította első éles 5G bázisállomását.