Üzleti igényekre szabott szoftverüzemeltetés a Sysdata PSE-nél

Az agilis szoftverfejlesztési módszertan terjedésének hatására az IT cégek egyre gyakrabban találkoznak azzal a kihívással, hogy a gyors fejlesztési ciklusok és a felhasználóktól érkező visszajelzések miatt összemosódik a fejlesztői, karbantartási és üzemeltetői csoportok feladata. Ez ugyanakkor nehezen kivitelezhető, hiszen a fejlesztés, az üzemeltetés, illetve köztük a minőségellenőrzés szigorú szabályok szerinti, meglehetősen kötött felosztása sok esetben csak árt az agilitásnak. Ez a speciális helyzet és kihívás hozta létre a „DevOps” metodikát (a fejlesztés (Development) és az üzemeltetés (Operations) szavak összevonása).

Ezzel a módszerrel a fejlesztői részleg már a kezdetektől segíti az üzemeltetést, vagyis a szokványosnál mélyebb kooperáció jön létre. Ennek előnye, hogy az üzemeltetést végző csapatok folyamatos visszajelzést szolgáltathatnak, illetve nyomon követhetők az esetlegesen változó elvárások, amelynek eredményeképpen a felhasználói élmény kerül fókuszba. Mindemellett a DevOps számos, már meglévő gyakorlatra támaszkodik, többek között az ITIL-re (Information Technology Infrastructure Library), amely az informatikai rendszerek üzemeltetésére és fejlesztésére szolgáló módszertan, illetve ajánlásgyűjtemény neve.

A Sysdata PSE (Program and System Engineering) Kft. szoftverfejlesztéssel és szoftverfejlesztési projektek teljes körű lebonyolításával foglalkozó magyarországi vállalat. Egykori anyavállalata, a Siemens AG Österreich, majd az osztrák Siemens Convergence Creators megbízásainak keretei között elsősorban a világpiacra dolgozik, de információtechnológiai, szoftverfejlesztési és rendszertámogatási munkákban a hazai piacon is számottevő a jelenléte.

A Sysdata PSE Kft. 1991 óta van jelen Magyarországon. 1993-ig a Siemens Telefongyár Kft. fejlesztési osztályán, 1993 és 2003 között Sysdata Kft. néven, majd 2003. október 1-jétől Siemens PSE Kft.-ként végez kutatási és fejlesztési tevékenységet. 2015 júliusától a vállalat Sysdata PSE Kft. néven folytatja tevékenységét.

Cégünknél, a Sysdata PSE Kft.-nél is jól megfigyelhető volt ennek a metodikának az evolúciója, ugyanis a megbízónak készített szoftvertermékek karbantartása, valamint részben üzemeltetése (megosztva más üzemeltetői szintekkel) is a szolgáltatás része volt. Tekintettel arra, hogy termékeink komplex, többnyire telekommunikációs szolgáltatóknak szállított megoldások voltak, dedikált karbantartási és üzemeltetési csapat tartozott hozzájuk.

A Sysdata PSE Kft. a nap 24 órájában, az év minden napján biztosítja, hogy a leszállított szoftvermegoldás a lehető legkisebb kiesés mellett lássa el feladatát. Flexibilis munkarendben dolgozó kollégáink számos esetben vehettek részt, akár külföldi partner által biztosított tanfolyamokon, ami nem csak személyes kapcsolatok építésére ad lehetőséget, hanem rendkívül értékes, széleskörű szakmai tapasztalatokat biztosít. Mindez a szoftverüzemeltetés és -karbantartás módját tekintve is fontos, amely a bevezetőben említett agilis módszertan miatt sokat változott az elmúlt években. Az ezt ellátó csapatok olyan feladatokat is átvettek, amelyek korábban a fejlesztéshez tartoztak, például a kiszállítás előtti végső tesztelésekben való részvétel, a felhasználói visszajelzések elemzése, a hibák kivizsgálása és reprodukálása, valamint az üzemeltetéshez és működtetéshez kapcsolódó, kisebb-nagyobb fejlesztési munkálatok elvégzése.

Napjainkban termékfejlesztési oldalról is fontos feladat hárul a DevOps csapatokra, hiszen – tevékenységükből adódóan – naprakész információkkal és tapasztalatokkal rendelkeznek a támogatott rendszerekről, így számos visszajelzést tudnak biztosítani a fejlesztők részére, többek között arról, hogy miként fejleszthető tovább a termék.

Történetünk során a telekommunikációs szegmens mellett újabb területeken került sor karbantartási és üzemeltetési feladatok átvételére, például az energiaipar és a multimédia megoldások piacán, ami szükségessé tette munkatársaink IT szaktudásának további bővítését az adott szakterületnek megfelelően. Mindez jelentős versenyelőnyt biztosíthat vállalatunk, valamint ügyfeleink számára, lévén az IT világban kritikus szempont a felhasználói élmény, illetve annak hatása az üzleti igényekre, ennek tekintetében a cél ezek korábbinál hatékonyabb kielégítése.

A Sysdata PSE Kft. egyik jelentős DevOps feladata egy ismert világcég részére történő Prepaid Energy okosmérési megoldás támogatása, Európában és Dél-Afrikában. Az efféle szolgáltatással az ügyfelek még a felhasználás előtt fizetnek az energiáért, és a megrendelt energia mennyiségét tetszőlegesen felhasználhatják, illetve megfelelő időközönként újratölthetik az egyenleget. Ezekhez a folyamatokhoz szükséges az a szoftver, ami folyamatosan tájékoztatja az ügyfelet a rendelkezésre álló energiáról, a jövőbeli igények tervezéséhez szükséges felhasználási adatokról, valamint a további megrendelések menedzseléséről (smart energy metering). Munkatársaink a projektek kezdeti szakaszában megtervezték és megvalósították a távoli felügyeleti rendszert, majd ennek segítségével folytatják az automatizált felügyeletet, szükség esetén távolról beavatkoznak, jellemzően a rendellenességek kezelésekor vagy a szoftverjavítások telepítése során.

„Az okosmérők által szállított, központilag feldolgozott adatok elemzése számos rendellenességet ki tud mutatni, mint például a szabálytalan vételezést vagy tudatos mérőbefolyásolást, amelyekről akár az újságcikkekben is olvashattunk, miután a szolgáltató helyszíni ellenőrzéseket végzett az elemzéseink alapján.”

Napi munkánk során az IT számos területén nyílik lehetőségünk tudásunk bővítésére, hiszen a megrendelői igények mellett rendre felmerülnek újabb üzemeltetési feladatok is. A hatékony felügyelethez és üzemeltetéshez folyamatosan szükség van a meglévő eszközök felülvizsgálatára, módosítására, bővítésére, esetleg cseréjére. Sőt, a piacon megjelenő újabb eszközök akár új koncepciót is hoznak magukkal, amelyeket megvizsgálunk, és ha ezek magasabb minőség és hatékonyság elérését eredményezik, akkor felhasználásukat a DevOps metodika szerint dolgozó csapat végzi el a fejlesztéssel és projektmenedzsmenttel egyeztetve. Ily módon korszerű szoftverüzemeltetési megoldásainkkal állandóan lépést tudunk tartani az IT világ kihívásaival.

Többet szeretne tudni a Sysdata PSE Kft.-ről? Látogasson el honlapunkra!