Radikálisan olcsóbb lehet a külföldi mobilnetezés

Egy nappal azután, hogy a digitális politikáért felelős uniós biztos, Neelie Kroes a barcelonai Mobile World Congress 2011 szakkiállításon elhangzott beszédében rámutatott: a roamingpiacon sajnálatos módon nem tapasztalható valódi verseny, és meglebegtette egy radikálisabb hatósági beavatkozás szükségességét, az egyik legnagyobb európai szolgáltató meredek díjcsökkentésre szánta el magát. A Deutsche Telekom olyan átalánydíjas mobilinternet-ajánlatokat vezet be márciustól, melyekkel a jelenlegi díjaknál jóval olcsóbban lehet majd adatforgalmat bonyolítani az EU tagországaiban.

A Magyar Telekom német anyavállalatának Travel & Surf névre keresztelt ajánlata 10 megabájt forgalomért 2 eurót, 50 megabájtért 5 eurót számláz, egy hétre pedig 15 euróért gyakorlatilag korlátlan hozzáférést biztosít bárhol Európában, és nem csak a partnerhálózatokon. Az opciót elsőként Németországban vezetik be március 1-jétől, de az július 1-jétől a cég összes európai leányvállalatánál elérhetővé válik.

A Népszabadság helyszíni tudósítójának Christopher Mattheisen, a Magyar Telekom elnök-vezérigazgatója Barcelonában elárulta: igyekeznek elérni, hogy a magyar T-Mobile ügyfelek már július előtt is igénybe tudják venni az új tarifákat. Itthon az opciók árához még hozzá kell számolni az áfát – tette hozzá.

E tarifák – noha még mindig távol vannak a belföldi díjaktól – jelentősen olcsóbbak a jelenleg elérhetőknél. A magyarországi T-Mobile legkedvezőbb ajánlata ma az EU net csomag, mely 4190 forint napi díjért 50 megabájt adatforgalmat biztosít a cég külföldi partnerhálózatain – ez körülbelül 2,5-szer drágább a most bejelentett 50 megás ajánlat 1700 forint körüli várható áránál. A hazai mezőnyben jelenleg a legolcsóbb adatroaming-opció a Vodafone Connect Roaming napi 3200 forintba kerül, és szintén 50 megabájt forgalmat foglal magában.

Kérdés, hogy a Deutsche Telekom merész lépését követik-e majd a riválisok is. A barcelonai kiállítás apropóján a Telekom Austria és a francia Orange mobilszolgáltató jelentett be hasonló adatroaming-csomagokat, de azok fényévnyi távolságra vannak a német távközlési vállalat ajánlatától. Az osztrák opció 0,59 eurós megabájtonkénti díjjal működik, míg az Orange-nál 15 euróért lehet 50 megabájtot vásárolni.

A Travel & Surf opciókat sms-ben vagy az interneten keresztül lehet majd aktiválni – közölte a Deutsche Telekom. Az előfizetőket az országhatár átlépésekor üzenetben értesítik majd az elérhető tarifákról, és ha a felhasználó az internetes aktiválást választja, a készüléke böngészőjében egy dedikált nyitólap töltődik majd be.

A kedvező mobilinternetes tarifákat talán még az idén az Egyesült Államokban is elérhetővé teszik majd – jelezte német vállalat.

Azóta történt

Előzmények