Kibertámadás érhette Dél-Korea számítógépes hálózatait

A dél-koreai Yonhap hírügynökség friss beszámolója szerint a hatóságok vizsgálatot indítottak, mivel ma az országban több helyen, több hálózatban történt üzemzavar, és azt sejtik, hogy az érintett televízióadók és bankok külföldről indított kibertámadás áldozatai lettek.

Hirdetés

A beszámoló szerint legalább három tévéadó (KBS, MBC, YTN) és minimum két bank (Shinhan Bank, Nonghyup) érintett, mivel ezeken a helyeken eddig ismeretlen okok miatt magyar idő szerint reggel fél hét körül megbénultak a számítógépes hálózatok – e hír írásának időpontjában még mindig állnak ezek a rendszerek.

A nemzetbiztonsági hivatal képviselője elmondta, hogy a rendőrséggel és más illetékes hatóságokkal együtt keresik az okokat, és hozzátette, hogy egyelőre semmi bizonyíték nincs arra, hogy a történtek hátterében Észak-Korea állna. A hatóságok azt is közölték, hogy a nemzetbiztonságilag kritikus hálózatokban nem észleltek abnormális működést.

A jelen pillanatban igen feszült viszonyban lévő két Korea között egyébként a kibertámadások miatt is kiéleződött a helyzet az utóbbi években: Szöul már többször megvádolta az északi szomszédot azzal, hogy rendszeresen támadnak dél-koreai rendszereket. Ezeket a vádakat az északiak alaptalanoknak nevezik.

Azóta történt

Előzmények