Sosem loptak még ennyit a decentralizált finanszírozási szektorban

A CipherTrace jelentése szerint az idei év első 7 hónapjában rekordmagasságokba emelkedett az úgynevezett DeFi-bűnözés.

A CipherTrace blockchainanalitikai és kriptohírszerzési vállalat jelentése szerint az idei év első 7 hónapja alatt soha nem látott magasságokba emelkedett az úgynevezett DeFi-bűnözés.

Hirdetés

Itt konkrétan a decentralizált finanszírozási szektorban elszenvedett lopásokra, hackertámadásokra vagy visszaélésekre, csalásokra gondolnak. Január és július között 474 millió dolláros rekordveszteséget említ a vállalat.

A decentralizált finanszírozási szektorban sok platform az ehtereum blockchainre épít, és pénzügyi platformként kriptopénzben denomiált kölcsönt biztosít a hagyományos bankoktól függetlenül. A CipherTrace szerint ugyanakkor nem meglepő a DeFi-bűnözés terjedése, elvégre a DeFi szektor maga is terjeszkedik, növekszik. Emiatt persze a hatóságok figyelmét is felkeltette a szektor.

A DeFi-platformok által közvetített kölcsönök összege jelenleg 80,4 milliárd dollárra van becsülve, ami tavaly októberhez képest több mint 600 százalékos növekedés.

A DeFi-szektorban alapvetően két bűnözést különítenek el. Az egyiknél a protokollok hackelését külső támadók végzik, a másik az úgynevezett rug pull, belsősök munkája: a fejlesztők elhagyják a projektet, és meglépnek a befektetők pénzével. A becslések szerint a két típus 76 és 24 százalékos arányt képvisel.

Azóta történt

Előzmények