2019. április 20., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Hírek » Biztonság rovat

Farmerban ment a csúcshackerek közé az egyik fő ellenség

  • (f)
  • (p)
Írta: | | Forrás: IT café

A nemzetbiztonsági szolgálat vezetője előadásában a hackerek segítségét kérte, és igyekezett világosítani a szervezetéről kialakított sötét képen.

Akár történelminek is nevezhető az Egyesült Államok legfontosabb nemzetbiztonsági szolgálata, az NSA (National Security Agency), illetve az USA kiberkommandója (Cybercom) vezetőjének lépése, aki nemcsak hogy ellátogatott a nagy hírű hackerkonferenciára, a Las Vegasban tízezer résztvevővel  megtartott DefConra, hanem együttműködésüket ajánlotta fel, valamint kérte a hackerek segítségét a munkájukban.

Hirdetés

A jubileumi, 20. DefConon Keith Alexander négycsillagos tábornok hangsúlyozta, hogy a kormányzati tisztviselők és szakértők, illetve a hackerekként ismert biztonsági szakemberek együttműködése biztonságosabbá tenné az internetet.

A tábornokot Jeff Moss, a DefCon alapítója hívta meg, aki már nagyon rég keresi a kapcsolatot az NSA-vel, azzal a szervezettel, amelyet úgy jellemzett, hogy a világ leginkább kísértetszerű, legkevésbé ismert ügynöksége. A konferencia résztvevői nem fogadták kitörő lelkesedéssel Alexandert, aki sokuknak ellenfele is a kibertérben, de nem is utasították el: a tudósítások szerint az igen keveset nyilatkozó – pláne hackerek körében –, a legtöbbször mereven katonás titkosszolga azért többeket megnyert azzal, hogy – talán életében először – farmerban és pólóban állt ki a dobogóra. Ugyanakkor sokan akadtak, akik nem törődtek a később a standok között sétálgató és beszélgetéseket kezdeményező tábornok jelenlétével – vagy legalábbis úgy tettek.

A tábornok szokatlanul nyitottnak mutatkozott, például leállt beszélgetni az Electronic Frontier Foundation (EFF) civil jogvédő csoport képviselőivel, és biztosította őket, hogy a biztonsági szervezetek messzemenően tiszteletben tartják a törvényességet munkájuk során – egy forró kérdést, nevezetesen, hogy az EFF jelenleg illegális megfigyeléssel vádolja a kormányt, nem érintett a csevej során.

A kormányzati szervek megfigyelési módszerei egyébként témaként szerepeltek a konferencián, és az NSA vezetője kategorikusan tagadta, hogy a nemzetbiztonság amerikaiak millióiról állított fel dossziékat, ahogy azt néhányan a korábbi alkalmazottak közül többször is sugallták: „Ez abszolút nonszensz” – állította Alexander, majd hozzátette, hogy az ő szigorú felügyelet alatt végzett munkájuk a külföldi támadások elleni védelem.

A tábornok egyébként beszédében kampányolt a kiberbiztonsági törvény módosítása mellett, mely könnyebbé tenné a megtámadott vállalatok számára, hogy megosszák információikat egymással és a kormánnyal, valamint a biztonsági szabványok fejlesztésére serkentené a kritikus infrastruktúrákat fenntartó tulajdonosokat. Különösen ez utóbbiak kidolgozásánál számít a nagy tudású hackerek támogatására, mivel – ahogy elmondta – a nyilvánosságra került támadásoknál több tízszer, talán százszor több ilyen incidens történik, melyekről gyakran nem is tudnak az áldozatok.

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.