Farmerban ment a csúcshackerek közé az egyik fő ellenség

Akár történelminek is nevezhető az Egyesült Államok legfontosabb nemzetbiztonsági szolgálata, az NSA (National Security Agency), illetve az USA kiberkommandója (Cybercom) vezetőjének lépése, aki nemcsak hogy ellátogatott a nagy hírű hackerkonferenciára, a Las Vegasban tízezer résztvevővel  megtartott DefConra, hanem együttműködésüket ajánlotta fel, valamint kérte a hackerek segítségét a munkájukban.

Hirdetés

A jubileumi, 20. DefConon Keith Alexander négycsillagos tábornok hangsúlyozta, hogy a kormányzati tisztviselők és szakértők, illetve a hackerekként ismert biztonsági szakemberek együttműködése biztonságosabbá tenné az internetet.

A tábornokot Jeff Moss, a DefCon alapítója hívta meg, aki már nagyon rég keresi a kapcsolatot az NSA-vel, azzal a szervezettel, amelyet úgy jellemzett, hogy a világ leginkább kísértetszerű, legkevésbé ismert ügynöksége. A konferencia résztvevői nem fogadták kitörő lelkesedéssel Alexandert, aki sokuknak ellenfele is a kibertérben, de nem is utasították el: a tudósítások szerint az igen keveset nyilatkozó – pláne hackerek körében –, a legtöbbször mereven katonás titkosszolga azért többeket megnyert azzal, hogy – talán életében először – farmerban és pólóban állt ki a dobogóra. Ugyanakkor sokan akadtak, akik nem törődtek a később a standok között sétálgató és beszélgetéseket kezdeményező tábornok jelenlétével – vagy legalábbis úgy tettek.

A tábornok szokatlanul nyitottnak mutatkozott, például leállt beszélgetni az Electronic Frontier Foundation (EFF) civil jogvédő csoport képviselőivel, és biztosította őket, hogy a biztonsági szervezetek messzemenően tiszteletben tartják a törvényességet munkájuk során – egy forró kérdést, nevezetesen, hogy az EFF jelenleg illegális megfigyeléssel vádolja a kormányt, nem érintett a csevej során.

A kormányzati szervek megfigyelési módszerei egyébként témaként szerepeltek a konferencián, és az NSA vezetője kategorikusan tagadta, hogy a nemzetbiztonság amerikaiak millióiról állított fel dossziékat, ahogy azt néhányan a korábbi alkalmazottak közül többször is sugallták: „Ez abszolút nonszensz” – állította Alexander, majd hozzátette, hogy az ő szigorú felügyelet alatt végzett munkájuk a külföldi támadások elleni védelem.

A tábornok egyébként beszédében kampányolt a kiberbiztonsági törvény módosítása mellett, mely könnyebbé tenné a megtámadott vállalatok számára, hogy megosszák információikat egymással és a kormánnyal, valamint a biztonsági szabványok fejlesztésére serkentené a kritikus infrastruktúrákat fenntartó tulajdonosokat. Különösen ez utóbbiak kidolgozásánál számít a nagy tudású hackerek támogatására, mivel – ahogy elmondta – a nyilvánosságra került támadásoknál több tízszer, talán százszor több ilyen incidens történik, melyekről gyakran nem is tudnak az áldozatok.

Azóta történt

Előzmények