Hirdetés

Átadták a debreceni digitális élményközpontot

A legfőbb cél: az informatikai pályákra vonzani a fiatalokat.

„A jövő nemzedéke a jövő technológiáját sajátíthatja el a digitális élményközpontokban" – mondta Greinstetter Balázs, a pénzügyminisztérium gazdaságfejlesztési programok végrehajtásáért felelős helyettes államtitkára pénteken Debrecenben, a DigiTér digitális élményközpont átadási ünnepségén.

A helyettes államtitkár jelezte: a digitális kompetenciák fejlesztésére a 2017-es tanévtől az egyetemeknek, főiskoláknak összesen 8,3 milliárd forint európai uniós forrás áll rendelkezésre a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program (Ginop) keretében, ebből a debreceni Agóra központban kialakított DigiTér élményközpontra 361 milliót költöttek.

Az élményközpont elsődleges célja, hogy az iskolás korú fiatalok játékos formában, kreatív módon ismerjék meg, próbálják ki a legújabb infokommunikációs és digitális eszközöket, valamint felkeltsék a diákok érdeklődését az informatikai pályák iránt – húzta alá a helyettes államtitkár.

Solymár Károly Balázs, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) digitalizációért felelős helyettes államtitkára hozzátette: a győri és a debreceni után további két digitális élményközpontot alakítanak ki az országban. A program fő céljának nevezte, hogy többen jelentkezzenek informatikai képzésre, mivel jelenleg mintegy 25 ezer informatikai álláshely betöltetlen az országban. Ismertetése szerint 2001 és 2014 között 35 százalékkal csökkent az informatikai képzésre jelentkezett fiatalok száma, ez a tendencia 2015 és 2019 között megfordult, és 40 százalékkal nőtt az informatikát választó diákok száma.

  • Kapcsolódó cégek:

Azóta történt

Előzmények