Magyarországra hozza a Shenxing csodaakkumulátort a CATL

Németország mellett a debreceni üzemben is gyártják majd a gyorstöltésre képes Shenxing EV-akkumulátort.

A Münchenben tartott IAA autókiállításon sok érdekességre fény derült már, ezek közé tartozik a CATL főmérnökének, Gao Pengfeinek a bejelentése: a gyártó az új, gyorstöltést támogató Shenxing EV-akkumulátorát nem csak Kínában, hanem Németországban és Magyarországon is gyártja majd.

A kínai sorozatgyártás 2023 végén indul be, az első autókba 2024-ben építenek ilyen akkut. Az európai gyártás indulásához nem kötöttek konkrét időpontokat, továbbá megállapodásokról sem beszéltek még a régióban, nem tudni, kik neveztek be az új akkura.

Az új Shenxing egy LFP típusú akkumulátora a világ legnagyobb akkugyártójának: 10 perc töltéssel 400 kilométeres, teljes töltéssel 700 kilométeres hatótávot biztosít.

Az LFP-s fejlesztések olcsóbbak, mint a hengeres cellákban, a BMW vagy a Tesla által használt nikkel-kobalt-mangán jellegű akkumulátorok.

A CATL Németországban tavaly decemberben indította be a gyártást, Debrecenben pedig Európa legnagyobb akkumulátor-gyárát építi, a termelést 2-3 éven belül indítanák el.

Azóta történt

Előzmények